Τρία ψέματα και μια αλήθεια από την εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή

H εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό για τα θύματα του Covid-19 κατέστησε σαφή την αδυναμία του κ. Τσίπρα να κατανοήσει την πραγματικότητα της πανδημίας, αλλά και ανέδειξε τρία ψέματα και μια αλήθεια.

Πρώτο Ψέμα: Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι φέτος είχαμε περισσότερα κρούσματα στους μαθητές απ' ότι πέρυσι.

Τα δεδομένα από τις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα. Φέτος, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στους ανήλικους έχει αυξηθεί μόλις 11,2%. Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τα κρούσματα είχαν αυξηθεί κατά 17,7%. Συνεπώς, φέτος έχουμε λιγότερα κρούσματα στα σχολεία σε σχέση με πέρυσι.

Δεύτερο Ψέμα: Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα μας από τις αρχές Αυγούστου έχει περισσότερους κατά κεφαλήν θανάτους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις αρχές του 2020 έως σήμερα, που η πανδημία χτύπησε την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1.484 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, όταν χώρες όπως είναι η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν αντίστοιχα 2.180 και 2.209 θανάτους/εκατομμύριο, ενώ η Βουλγαρία με την Ουγγαρία έχουν παραπάνω από 3.000.

Μεθοδολογικά είναι λάθος να απομονώνουμε μία περίοδο και να μην κάνουμε σύγκριση για όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας συνηθίζει να χρησιμοποιεί διαφορετικές περιόδους παράθεσης των στοιχείων. Άλλοτε ξεκινά τη σύγκριση από τον Ιούνιο, άλλοτε από τον Αύγουστο, ποτέ όμως από την αρχή της πανδημίας. Πρόκειται ουσιαστικά για syriza statistics για να προβάλουν αυτό που τους βολεύει και όχι την πραγματικότητα.

Τρίτο Ψέμα: Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είχαμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας το 2020.

Με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του αριθμού των θανάτων το 2020 σε σχέση με το 2019 (130.288 έναντι 124.538) είναι της τάξεως του 4,62%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για το έτος 2019 σε σχέση με το έτος 2018 (124.538 έναντι 119.952) ανέρχεται σε 3,82%. Συνεπώς, δεν προκύπτει «τρομακτική αύξηση» της πλεονάζουσα θνησιμότητα λόγω του κορονοϊού. Αντιθέτως, η Ελλάδα ακολουθεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι αρρωσταίνουν και, δυστυχώς, καταλήγουν εξαιτίας της πανδημίας.

Μία Αλήθεια
Η αδυναμία του κ. Τσίπρα να κατανοήσει την πραγματικότητα και η ευκολία του στο να χρησιμοποιεί ψεύδη δείχνουν πως χώρα μας ήταν πολύ τυχερή που σε αυτή την μεγάλη πανδημία είχε στα τιμόνι της τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

https://www.protothema.gr/blogs/tasos-gaitanis/article/1173476/tria-psemata-kai-mia-alitheia-apo-tin-emfanisi-tou-k-tsipra-sti-vouli/