Βιογραφικό

O Τάσος Γαϊτάνης γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται απο τη Δυτική Μάνη.Είναι αριστούχος Διδάκτορας (PhD) Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (MSc) στην Ιατρική Φυσική από το University of Surrey της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ οι προπτυχιακές του σπουδές ήταν στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών (νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Από το 2003 εργάζεται στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Αρχικά, ως Υπεύθυνος του τμήματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, ενώ το 2014 εκλέχτηκε στη θέση του Ειδικού Λειτουργικού Επιστήμονα, στη βαθμίδα B’, αντίστοιχη του Αναπληρωτή Καθηγητή, με αντικείμενο την ανάπτυξη της υποδομής και λειτουργίας προκλινικής απεικόνισης PET/CT. Τον Οκτώβριο του 2020 ανελίχθηκε, ύστερα από αξιολόγηση, στη βαθμίδα Α’, αντίστοιχη του Καθηγητή. Παράλληλα με αυτά τα καθήκοντα, ασχολείται και με θέματα διασφάλισης ποιότητας. Αρχικά, κατείχε τη θέση του υπεύθυνου ποιότητας του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΙΙΒΕΑΑ για το ISO 17025:2005 και κατόπιν τη θέση του υπεύθυνου ποιότητας στο σύστημα GLP (Good Laboratory Practice).

Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης, έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλλά και σε πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων. Εργασίες του έχουν βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Ήταν κριτής της ΕΕ για το πρόγραμμα Horizon 2020, ενώ κατά καιρούς είναι αξιολογητής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά (Physics in Medicine and Biology, Computerized Medical Imaging, κα). Παράλληλα διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ συμμετέχει στην εκπόνηση διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το πρόγραμμα στελεχών mini-MBA του ALBA Graduate Business School, ενώ έχει διδάξει το μάθημα «Τεχνολογίες στο χώρο της Υγείας» στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ταυτόχρονα με την επιστημονική και επαγγελματική του πορεία ασχολείται με τα κοινά. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ και το 2006 εκλεχτηκε δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας όπου επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2010 και του 2014. Το Σεπτέμβριο του 2014 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας κι έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Αύγουστο του 2019.

Το 2015, στις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ ορίστηκε απο τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπός του στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.ΕΦ.Ε) που ήταν αρμόδια για τη διενέργεια των εκλογών.

Τον Ιανουάριο του 2016, με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, ορίστηκε Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 2019.  Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Β3 του Νοτίου Τομέα Αθηνών όπου έλαβε περίπου 13.000 ψήφους. Ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου, 13ου και 14ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Από τον Αύγουστο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2023 ήταν εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές της 21ης Μαϊου εκλέχθηκε Βουλευτής στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

Είναι έγγαμος και έχει δύο κόρες.