Τοπικό Σχέδιο για ανάπτυξη του Νοτίου Τομέα

Τοπικό Σχέδιο για ανάπτυξη του Νοτίου Τομέα
Ο υποψήφιος βουλευτής τονίζει ότι μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη διέξοδος.
____________________________________________________________________
1.Από αιρετός της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αρένα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ποιοι οι λόγοι της απόφασης αυτής;

Όλοι αναγνωρίζουν πως η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Οι επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν, πρέπει να δώσουν μια καθαρή πλειοψηφία στη Νέα Δημοκρατία. Μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα. Η μάχη είναι λοιπόν για το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας και θα ήθελα και εγώ να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις.
Από την άλλη, η κατάτμηση της Β´Αθήνας αλλάζει και το ρόλο των βουλευτών της περιφέρειας μας. Τώρα πλέον μπορούν και πρέπει να δραστηριοποιηθούν πολύ πιο έντονα στα μεγάλα τοπικά μας θέματα. Η περιφέρεια του Νοτίου Τομέα έχει τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη και σίγουρα η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας μπορεί να αναστραφεί.
Χρειαζόμαστε ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης αλλά και μια συστράτευση του κεντρικού κράτους, του κόσμου της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επιχειρήσεων για να δώσουμε στο Νότιο Τομέα μια νέα προοπτική.

2. Ποιες οι αναπτυξιακές δυνατότητες του Νοτίου τομέα που πολιτεύεστε;  Ποιο το όραμα σας για τη περιοχή;
 
Έχουμε αναμφίβολα μια από τις ομορφότερες αστικές παραλίες στο κόσμο. Υπάρχει επίσης ένα πανέμορφο βουνό, ο Υμηττός. Αν προσθέσουμε την ιστορία, τον πολιτισμό μας, τον ανθρώπινο παράγοντα τότε σίγουρα ο Νότιος Τομέας έχει όλες τις δυνατότητες να μεταβληθεί σε ένα διεθνές πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο . Ας μην ξεχνάμε ότι προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από το Μοσχάτο ως την Καλλιθέα, το Ελληνικό, η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης είναι μερικές από τις επενδύσεις που αλλάζουν το χάρτη σε ολόκληρη την Αττική. Είναι προφανές ότι μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία όχι μόνο για τη περιφέρεια μας αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Και εδώ έχουμε όλοι ευθύνη αυτή τη φορά να δράσουμε με σχέδιο και προοπτική. Υπάρχουν σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε όπως τη κάθοδο της γραμμής του Μετρό στην παραλία, την επέκταση της περιφερειακής οδού Υμηττού αλλά και την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε πόσο κοντά φτάσαμε στην καταστροφή με το περιστατικό του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ. Αυτή τη φορά η ανάπτυξη στην παραλία και σε όλη την περιφέρεια του Νοτίου Τομέα πρέπει να γίνει σωστά και με απόλυτο σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και στο περιβάλλον.

3 .Πόσο γρήγορα νομίζεται ότι θα έχει επίδραση του μεταρρυθμιστικό  πρόγραμμα της ΝΔ στις ζωές των πολιτών .

Γνωρίζετε ότι στην οικονομία βαρύνοντα ρόλο παίζει το κλίμα. Μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα δώσει γρήγορα το σήμα σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες από το κόστος δανεισμού έως τις άμεσες επενδύσεις. Θα πρέπει λοιπόν, εύλογα να περιμένουμε άμεση τόνωση της αγοράς και της απασχόλησης. Η γρήγορη  υλοποίηση  του μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα εξασφαλίσει ότι αυτό το θετικό κλίμα θα έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου .

5 .Ακούγεται ότι οι τράπεζες έχουν ανάγκη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Ταυτόχρονα ξεκινά η διαπραγμάτευση του πενταετούς ομολόγου και η κυβέρνηση ζεσταίνει τις μηχανές και για δεκαετές. Έχουμε τελικά βγει από τα μνημόνια; Και αν όχι τι ακολουθεί;

Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμαστε με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές. Αυτό δε φαίνεται ορατό από τη στιγμή που το χρέος μας παραμένει τεράστιο και συνέπεια αυτού είναι οι επενδυτικοί οίκοι να μη δίνουν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα. Αν συνυπολογίσουμε τα μακροχρόνια πλεονάσματα, τυπικά και ουσιαστικά δεν έχουμε βγει από την ζώνη των μνημονίων. Πρόκειται για ένα ακόμη μύθο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Από την εμπειρία σας ως γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης πως και πόσο θα επηρεάσει το σύστημα της απλής αναλογικής τις επόμενες διοικήσεις σε δήμους και περιφέρειες;

Ως γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και ως κόμμα είχαμε συνταχθεί με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του αυτοδιοικητικού κόσμου κατά του συστήματος της απλής αναλογικής. Και το κάναμε γιατί η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και θα τους «βυθίσει» σε ένα ατελείωτο παιχνίδι ισορροπιών και συναλλαγών. Θα είναι ένα πραγματικό σοκ για τη τοπική αυτοδιοίκηση σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε την αποκέντρωση και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Πιστεύω πραγματικά ότι η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση θα έχει άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και στη ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και στο ζήτημα της ανάπτυξης.


Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα airetos το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019.