Το τελευταίο μίλι πριν τον τερματισμό

Η χώρα βρίσκεται από προχθές μπροστά σε ένα ακόμα Απαγορευτικό. Σύμφωνα με τον ECDC εξακολουθούμε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σχεδόν από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στη θλιβερή στατιστική των θανάτων, βρισκόμαστε στην 23η θέση μεταξύ 27 χωρών. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και μια σειρά από άλλους, περισσότερο πολύπλοκους, δείκτες που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή των επιστημόνων.

Τότε ποιος ο λόγος για το νέο Απαγορευτικό; Γνωρίζουμε πλέον ότι ο ιός είναι σαν τη πυρκαγιά. Την πρώτη στιγμή σβήνει με ένα ποτήρι νερό, αμέσως μετά με έναν κουβά και τέλος χρειάζεται για την κατάσβεση όλο το Πυροσβεστικό Σώμα. Η εξέλιξη της νόσου στην Πορτογαλία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Στην πατρίδα μας φτάσαμε ξανά σε ένα οριακό σημείο κι έπρεπε να βρεθούμε πάλι ένα βήμα μπροστά από τον κορονοϊό, όπως κάναμε και στις αρχές Ιανουαρίου. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο επέλεξε η κυβέρνηση το Απαγορευτικό.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το «μπρος-πίσω» μας κουράζει όλους. Επίσης, είναι αλήθεια πως όλες οι χώρες του κόσμου κάπως έτσι αντιμετωπίζουν την κατάσταση, αφού την ισορροπία μεταξύ ανοικτής οικονομίας και διαχείρισης της πανδημίας δεν την έχει βρει κανείς.

Η ανάσα της ανοικτής αγοράς για 2 εβδομάδες ήταν πολύ σημαντική και για την οικονομία, αλλά και για την ψυχολογία μας. Πρέπει λοιπόν, τις δύο εβδομάδες που έρχονται να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα. Να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας και να βρεθούμε μπροστά από τον ιό. Αν όλοι οι πολίτες φερθούμε με ωριμότητα, θα μας μένουν ουσιαστικά δύο μήνες, ο Μάρτιος και ο Απρίλιος. Σε αυτό το διάστημα ο εμβολιασμός θα αυξηθεί, οι ευάλωτες ομάδες θα θωρακίζονται και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα βοηθά.

Κανείς δεν ξέρει αν θα πρέπει να ληφθούν πάλι μέτρα. Ο ιός είναι απρόβλεπτος και μια έξαρση είναι πάντα πιθανή. Όπως όμως, τόνισε και ο πρωθυπουργός, είμαστε ήδη στο τέλος αυτής της επίπονης και δύσκολης διαδρομής. Είμαστε όλοι καταπονημένοι, μα και όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Συνεπώς, αυτή την περίοδο κάνουμε άλλη μια θυσία. Εμείς, με την συμπεριφορά μας, θα πρέπει να την κάνουμε να είναι η τελευταία. Είναι βέβαιο πως αν είμαστε υγιείς, πολύ πιο γρήγορα θα έρθει η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη και θα περάσουμε σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας. Στο χέρι μας είναι. Πρέπει να το καταφέρουμε!

https://www.liberal.gr/news/to-teleutaio-mili-prin-ton-termatismo/356305