"Το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας"

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι την τελευταία τετραετία έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τόσο στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όσο και στον τομέα της φορολογίας. Παρόλο που η αγορά εργασίας στη χώρα μας απέχει ακόμη από το να συγκλίνει πλήρως σε μισθούς και συνθήκες με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, τα στοιχεία δείχνουν πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα.

Ειδικότερα, την τελευταία 4ετία δημιουργήθηκαν 399 χιλιάδες μόνιμες θέσεις απασχόλησης, μια αύξηση της τάξεως του 17,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση που έχει πραγματοποιηθεί στο μείγμα των θέσεων εργασίας, αφού η εξαιρετική πορεία της οικονομίας έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ περισσότερων θέσεων μόνιμης, αντί μερικής απασχόλησης. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που καταγράφει η ΕΡΓΑΝΗ, την περίοδο - Ιούλιος 2019 έως Ιούλιος 2023, οι νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ οι θέσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν μόλις 9,5%.

Η καλή εικόνα της αγοράς εργασίας επιβεβαιώνεται και από την καθοδική πορεία της ανεργίας, η οποία προσεγγίζει το 10,8%. Ενδεικτικά αναφέρω πως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία των γυναικών σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, έχει μειωθεί κατά 7,3%, των ανδρών κατά 5,8%, ενώ για τους νέους 18 ως 25 ετών, αν και παραμένει υψηλή, η μείωση φτάνει τις 14,6 μονάδες (από 37,1% σε 22,5%). Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων του ΕΦΚΑ από €9,8 σε €12,4 δις, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, όμως σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί πλέον σε εργασιακό παράδεισο. Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά μας. Όμως από την άλλη είναι βέβαιο ότι δεν ζούμε σε κάποιον «εργασιακό μεσαίωνα», όπως σχολιάζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στην τοξικότητα και την μικροπολιτική, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις αναπτυξιακές πολιτικές της δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, προστατεύει τους εργαζόμενους και αυξάνει τα εισοδήματα των πολιτών. Συνεχίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον.

https://www.pagenews.gr/2023/10/21/apopseis/tasos-gaitanis-to-neo-topio-stin-agora-ergasias/