Τι (δεν) έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία;

O κορωνοϊός και η διαχείριση των επιπτώσεών του ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα της χρονιάς που έφυγε και τώρα μπορεί να γίνει μια αποτίμηση της στάσης και του ρόλου που έπαιξαν τα κόμματα σε αυτή την προσπάθεια. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανασκόπηση της χρονιάς οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο χαρακτηρισμός του υγειονομικού σαμποτέρ, που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι απόλυτα δικαιολογημένος.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει πολλά παραδείγματα για να δείξει τον αρνητικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την πανδημία. Ενδεικτικά θα παραθέσω ορισμένα. Στις αρχές του 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωνε πορείες και ο κ. Τσίπρας δεχόταν το ρίσκο της διασποράς του ιού. Στόχος ήταν να κάνει αντιπολίτευση με όποιο κόστος. Ήταν η ίδια περίοδος που δήλωνε πως ούτε 25.000 εμβολιασμοί την ημέρα δεν θα μπορούσαν να γίνουν.

Αργότερα, έγινε ο διαγωνισμός για τα πρώτα self tests που η πολιτεία έδωσε δωρεάν στους πολίτες. Τα self tests βοήθησαν ώστε να εντοπιστούν το 84% των κρουσμάτων στα σχολεία και το 20% των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό. Γι’ αυτά τα τεστ ο ΣΥΡΙΖΑ μάς κατηγόρησε πως η αγορά τους έγινε για να ωφεληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τεστ χαμηλής ευαισθησίας, με στόχο να υποβαθμίσει ένα διαγνωστικό εργαλείο που έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού!

 Όταν επεκτάθηκε ο εμβολιασμός, ο κ. Τσίπρας μάς εξήγησε πως η μαζική διάθεση εμβολίων στους άνω των 30 είναι «ξεστοκάρισμα» και μετά κατήγγειλε ως «φιλοδώρημα» και «εξαγορά» τα 150 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στους νέους για να εμβολιαστούν. Φύσικα, ο κ. Τσίπρας ήταν κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών. Παράλληλα, τάχθηκε κατά του διοικητικού προστίμου και πρότεινε θετικά κίνητρα, τα οποία, όμως, είχε καταγγείλει στην περίπτωση των νέων!

Δεν Θα μπω στον κόπο να απαριθμήσω τις δηλώσεις του κ. Πολάκη εναντίον του εμβολίου, που γίνονται, φυσικά, με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα. Δικαιωματικά ο κ. Πολάκης έχει κατακτήσει τον τίτλο του «άλλου μισού» και είναι το δεξί χέρι του κ. Τσίπρα στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά την πανδημία. O ΣΥΡΙΖΑ συνολικά καταψήφισε το προηγούμενο έτος 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Από την υποχρεωτικότητα μέχρι τις ποινές για τη διακίνηση των πλαστών πιστοποιητικών και τις ποινές για τους γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους να πάνε σχολείο εξαιτίας των self tests και της μάσκας.

Είναι προφανές πως η πολιτική επένδυση στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας και η εναντίωση σε κάθε μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας δεν συνάδουν με κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης για καμία ευρωπαϊκή χώρα και σίγουρα δεν υπογραμμίζουν κανένα «ηθικό πλεονέκτημα». Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Ίσως επειδή, όπως μας έχουν πληροφορήσει, η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Είναι, όμως, τελικά μια καλή ευκαιρία να γνωρίζουμε εμείς τι (δεν) έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πανδημία.

https://media.real.gr/filesystem/Multimedia/pdf/543_id61105.pdf