Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

«Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι μέτρα που λαμβάνουν και όλες οι χώρες της Ευρώπης. O εχθρός μας τώρα είναι ο εφησυχασμός»

 

Για το εμβόλιο, κ. Τάσος Γαϊτάνης, εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα θα παραλάβει 25 εκ. εμβόλια τα οποία θα διατεθούν δωρεάν ενώ όσον αφορά στα μέτρα στήριξης και ειδικά για την περιοχή μας, στα Δωδεκάνησα, μέσω των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού και των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν δοθεί σε 16.119 επιχειρήσεις, περισσότερα από 205 εκατομμύρια ευρώ.
Στην εξωτερική πολιτική, εκφράζει την αισιοδιοξία του σχετικά με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε με τις ΗΠΑ, ενώ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα τονίζει πως η Ελλάδα, κινείται με βάση τη νομιμότητα.
• Κύριε Γαϊτάνη, η χώρα μας διανύει μία κρίσιμη περίοδο με την πανδημία του κορωνοϊού. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση ή θα χρειαστούν πρόσθετα;
Βρισκόμαστε ήδη μέσα στο 2ο κύμα της πανδημίας που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και τα κρούσματα στην πατρίδα μας αυξάνουν, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε καλύτερη τύχη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Παρόλα αυτά έχουμε κι εμείς ανθρώπινες απώλειες και αυτό είναι το πιο οδυνηρό. Τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να περιοριστεί η πανδημία. Οι επόμενες δέκα μέρες είναι πολύ κρίσιμες για να δείξουν την πορεία της. Αν εφαρμοστούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, οι ειδικοί εκτιμούν πως δε θα χρειαστούν νέα. Αναμφίβολα είμαστε όλοι κουρασμένοι από την προσπάθεια και τους περιορισμούς οκτώ μηνών. Δεν έχουμε άλλο δρόμο όμως. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα και εξάλλου υπάρχει πλέον φως στο τούνελ. Το εμβόλιο που αναμένεται σε λίγους μήνες. Συνεπώς πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο ακόμα. O εχθρός μας τώρα είναι ο εφησυχασμός. Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και είναι μέτρα που λαμβάνουν και όλες οι χώρες της Ευρώπης.
• Αν κι έχουμε ‘καλά νέα’ για το εμβόλιο Pfizer πότε θα μπορέσει να το προμηθευτεί η Ελλάδα και πώς θα προχωρήσει ο εμβολιασμός;
Όπως έχει ανακοινωθεί οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021. Η Ελλάδα καλύπτεται από το συμβόλαιο που έχει συνάψει η ΕΕ και θα παραλάβει περισσότερα από 25 εκατομμύρια τεμάχια. Τα εμβόλια θα χορηγηθούν δωρεάν στους Έλληνες πολίτες. Γνωρίζετε από τις επίσημες ανακοινώσεις ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ξεκινήσει να εργάζεται ήδη, ώστε να καταρτίσει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε την Πέμπτη, από το Βήμα της Βουλής, τα κόμματα να αποστείλουν έναν εκπρόσωπό τους, ώστε να υπάρχει η μέγιστη πολιτική συναίνεση στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιήσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο.
• Στην κατάσταση της οικονομίας, η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση; Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους είναι αρκετά;
Η κυβέρνηση από το Μάρτιο, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το Απαγορευτικό, με συνεχή χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα στηρίζει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και φυσικά τον κάθε εργαζόμενο. Συνολικά από τα μέτρα αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι σε όλη την χώρα, ενώ με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας ενισχύονται και οι επιχειρήσεις. Μέχρι το Σεπτέμβριο είχαν διατεθεί πάνω από 14 δις ευρώ, ενώ η συνολική μόχλευση της οικονομία μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεπεράσει τα 27 δις ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα Δωδεκάνησα, μέσω των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού και των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν δοθεί σε 16.119 επιχειρήσεις, περισσότερα από 205 εκατομμύρια ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα ποσά δεν έχουν διατεθεί ποτέ στο παρελθόν, η κυβέρνηση τα δίνει τώρα ώστε οι μηχανές της οικονομίας να μείνουν αναμμένες και να μπορέσει να υπάρξει γρηγορότερη εκκίνηση όταν απαλλαγούμε οριστικά από την πανδημία.
 Με τις εκλογές στις ΗΠΑ ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Τι πρέπει να περιμένουμε κατά την εκτίμησή σας;
Κατά τη γνώμη μου η εκλογή του κ. Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, θα συμβάλει σημαντικά στην εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων που έχουμε, καθώς και στην επιπλέον ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ήθελα να τονίσω, ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι βαθύς γνώστης τόσο του Κυπριακού ζητήματος, όσο και των Ελληνοτουρκικών, γεγονός που θα συνεισφέρει στην πιο ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Για την Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει πρωταρχικό μέλημα η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
• Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Η Ελλάδα κάνει τις σωστές κινήσεις στην διπλωματία με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αλλά και όσες προωθεί με συμμάχους;
Η Ελλάδα κινείται πάνω σε συγκεκριμένους άξονες στην εξωτερική της πολιτική. Καταρχάς, η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει καταστεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση έχει καταγγείλει την Τουρκία ως διεθνή ταραξία και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν κάνει διάλογο όσο η Τουρκία έχει προκλητική συμπεριφορά. Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γειτονικής χώρας και την έχουν καλέσει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Από εκεί και πέρα, εμείς κινούμαστε με βάση τη νομιμότητα. Έτσι έχουν προκύψει οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ, αλλά και η συμφωνία με την Αλβανία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επίσης, έχουμε συσφίξει τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής, οι οποίες έχουν επίσης καταγγείλει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Συνεπώς, σε διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα έχει κάνει ότι πρέπει και θα κάνει ότι χρειάζεται. Από εκεί και πέρα, μην ξεχνάτε ότι το δικό της ρόλο παίζει και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας, που εγγυώνται την κυριαρχία μας.