Στήριξη με υπευθυνότητα

Η 10ετής οικονομική κρίση έπρεπε να μας  είχε αφήσει μερικά διδάγματα. Το πρώτο θα έπρεπε να είναι να προσέχουμε τα δημοσιονομικά μας, να αποφεύγουμε την ακατάσχετη παροχολογία και το λαϊκισμό των υποσχέσεων δίχως οικονομικό αντίκρυσμα. Στην πολιτική η ελπίδα είναι το ζητούμενο. Ο κόσμος ψηφίζει με την προσδοκία, αλλά την προσδοκία για να την χτίσεις απαιτεί σκληρή εργασία αλλά πάνω από όλα κατανόηση και αποδοχή της πραγματικότητας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα. Ούτε από την κρίση, μα κυρίως ούτε από τη δική τους διακυβέρνηση. Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, υπόσχονται αδιάκοπα χωρίς να δικαιολογούν που θα βρεθούν τα χρήματα, και κυρίως πως θα αναπληρωθούν από τους κωδικούς του προϋπολογισμού που θα λείψουν.

Υπόσχονται οριζόντια, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή ακριβώς την τακτική επέλεξε να επικρίνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Η έκθεση κάνει λόγο πως πρέπει να “αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις”, αλλά και πως ύστερα από την πανδημία, “η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα”.

Ανεξάρτητα όμως τι επιλέγει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία οφείλει να θυμάται. Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ζήτημα με τις τιμές και προφανώς υπάρχουν συνάθρωποί μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Η απάντηση σε αυτό δεν είναι η παροχολογία. Απάντηση είναι τα στοχευμένα μέτρα και η προσπάθεια για την ανάπτυξη της οικονομίας ώστε να μπορεί η πολιτεία να κάνει κοινωνική πολιτική. Όταν έχει χρήματα το κράτος, τότε έχουν και οι πολίτες του.

Σε αυτή τη λογική είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού εχθές στη Βουλή. Απέναντι στην ανευθυνότητα και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς αντιπαραθέτουμε στήριξη με υπευθυνότητα και την υπόσχεση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από τις ανατιμήσεις.

https://www.thepresident.gr/2022/03/29/stirixi-me-ypeythynotita-grafei-o-tasos-gaitanis/