Ρεαλιστικές οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη προς την ΕΕ για την αγορά ενέργειας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου. 

1. Όλοι περιμένουμε το πακέτο παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Τι πιστεύετε ότι θα περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες;

Ας δούμε αρχικά λίγο τη μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει πάρει  μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έναντι της ακρίβειας, που υπολογίζονται σε 8,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε 68 φοροελαφρύνσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων. Όμως σήμερα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, δεν γίνεται να καλλιεργούμε υψηλές προσδοκίες πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το 100% των ανατιμήσεων. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας μέσα σε αυτά τα περιθώρια. Σας θυμίζω επίσης πως, σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel, έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις στην ΕΕ, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα συνιστούσα συνεπώς λίγη υπομονή, μέχρι τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου εκεί ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιό μας για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται, αλλά και για τη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία.

2. Στην Ε.Ε. επικρατεί συναγερμός για την ενεργειακή κρίση. Ο Αυστριακός καγκελάριος απαιτεί τη λήψη μέτρων για να σταματήσει η κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Η κυβέρνηση τι στάση θα κρατήσει απέναντι στο τεράστιο αυτό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Μάρτιο, έχει δείξει τον δρόμο στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ενεργειακό είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, που από μόνη της καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει εξ ολοκλήρου.  Ήδη υπάρχει συζήτηση επί των ελληνικών θέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή κατανοούν πως οι προτάσεις Μητσοτάκη είναι απολύτως ρεαλιστικές.  Στις 9 Σεπτεμβρίου έχουμε το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, όπου εκεί ελπίζω να φανεί «φως στο βάθος του τούνελ», με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Η χώρα μας, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από τη διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρώ ότι πλέον ήρθε η ώρα της Ευρώπης να προχωρήσει πιο αποφασιστικά.

3. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών. Εκτιμάτε ότι θα δοθούν απαντήσεις;

Από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος, ώστε να ριχτεί άπλετο φως  και να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Θεωρούμε ότι η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν, όσο και το παρελθόν. Να αφορά δηλαδή τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, αλλά παράλληλα, θα πρέπει να ακουστούν και  πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν. Όχι για  συμψηφισμούς, αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να κατατεθούν προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός κατέθεσε τέσσερις προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία της ΕΥΠ, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια, χωρίς όμως να υπονομευθεί η αποστολή της. Περιμένουμε το ίδιο να κάνει και η αντιπολίτευση.

4. Οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο γεωτρήσεων σε Ελληνική ή Κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος;

Η στάση της χώρας Ελλάδα έναντι της Τουρκίας βασίζεται στο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει από την Τουρκία σεβασμός στο Δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου. Την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας την έχουμε αναδείξει σε όλα τα διεθνή φόρα και το ίδιο θα κάνουμε κάθε φορά που υφίσταται. Από την άλλη μην ξεχνούμε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει αυξημένη διπλωματική, στρατιωτική και γεωπολιτική ισχύ.

5. Ο τουρισμός φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όμως υπάρχουν προβλήματα υποδομών στα νησιά και ειδικά σε αυτά που είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Πράγματι, η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική. Ήδη  διανύουμε μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019. Παρά τις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων αντιμετωπίζει και η χώρα μας, η εικόνα από τις τουριστικές ροές και τα ταξιδιωτικά έσοδα ξεπερνούν τις προβλέψεις.  Αναφορικά με προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές των νησιών, αυτές σχετίζονται άμεσα με το πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται μια περιοχή καθώς και με την ποιότητα του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος. Πράγματι φέτος υπάρχουν προορισμοί που έχουν φτάσει στα όρια τους, αν δεν τα έχουν ξεπεράσει. Οφείλουμε να πάρουμε μέτρα, για να προστατέψουμε τον τουρισμό και να περιορίσουμε με έξυπνες λύσεις το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος εξαρτάται από τις υποδομές αλλά, κυρίως, από την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra στις 04 Σεπτεμβρίου 2022