"Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου"

Ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο. 

1.    Τι σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας;

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό της Ουκρανίας δείχνει τη σταθερή στήριξη της χώρας μας προς τον Ουκρανικό λαό. Η Ελλάδα εδώ και 2 χρόνια μαζί με όλες τις χώρες της Ευρώπης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα του κάθε κράτους, είναι συμπαραστάτης στη προσπάθεια των Ουκρανών να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία της χώρας τους στον πόλεμο με τη Ρωσία. Δεν γίνεται ούτε να στεκόμαστε σιωπηλοί, ούτε να είμαστε ουδέτεροι στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για την υπεράσπιση του πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών. Γι’ αυτό άλλωστε η Ευρώπη συνδράμει αμυντικά την Ουκρανία στο νόμιμο δικαίωμα της άμυνας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

2.    Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα στο μεταναστευτικό;

Για να είμαι ειλικρινής δε συμμερίζομαι την συγκεκριμένη άποψη. Η πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συστηματική και οργανωμένη δουλειά στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή στη χώρα μας. Παράλληλα, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στα τέλη Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προκαταρκτική πολιτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Θεωρώ δε, τη χώρα μας δικαιωμένη από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, καθώς πολλές από τις προτάσεις της βρίσκονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία για πρώτη φορά ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης καθώς και η πρόβλεψη για ετήσια πολιτική συζήτηση για τη μεταναστευτική κατάσταση και τις ανάγκες που υπάρχουν. Παράλληλα, η χώρα μας εξασφάλισε δικλείδες που λειτουργούν αποτρεπτικά στην υπερφόρτωση των συνοριακών περιοχών από πιέσεις που σχετίζονται με διαδικασίες ασύλου, ενώ πλέον θα λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας κατά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών που σχετίζονται με αυτές τις διαδικασίες.

Τελικά, μια Μεταναστευτική πολιτική με κανόνες είναι πολιτική ανθρωπισμού. Οι εικόνες του παρελθόντος από τη Μόρια και την Ειδομένη δεν απεικονίζουν συνθήκες ανθρωπισμού.

3.    Είναι πλέον νόμος του κράτους η ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Με τα δημόσια όμως τι θα κάνετε;

Η πραγματικότητα είναι ότι κάναμε αρκετά και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Επισημαίνω ότι το 70% του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε αφορά το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ειδικότερα, προβλέπεται ενίσχυση της χρηματοδότησης  που θα ξεπεράσει το 1 δις ευρώ για τα επόμενα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων εθνικών πόρων. Παράλληλα, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των συνταξιοδοτήσεων μελών ΔΕΠ, με την αναλογία αποχωρήσεων προς νέες προσλήψεις να είναι ένα προς ένα, ενώ ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ενσωμάτωση τμημάτων και σχολών καθώς και με την ίδρυση νέων τμημάτων. Από την άλλη, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, ενισχύουμε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και τη διεθνοποίηση τους μέσω της προσέλκυσης καθηγητών της αλλοδαπής ως συνεργαζόμενους, δίνουμε τη δυνατότητα ίδρυσης κοινών προγραμμάτων σπουδών με ξένα πανεπιστήμια και τέλος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποκτά μεγαλύτερη αυτονομία. Συνεπώς, για την Κυβέρνησή μας το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θέλουμε να το ενισχύουμε διαρκώς.

 4.    Μια σειρά προϊόντων όπως το βρεφικό γάλα έχουν σημειώσει μείωση στις τιμές τους . Αντίθετα άλλα προϊόντα που σχετίζονται επίσης με τη διατροφή , ανεβαίνουν. Πότε επιτέλους θα κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας;

Βασική προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκής προσπάθεια για πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε ορισμένα βασικά είδη. Για το λόγο αυτό, από τις αρχές του μήνα τέθηκαν σε εφαρμογή και τα τέσσερα νέα μέτρα που είχαμε εξαγγείλει για την αναχαίτιση των υψηλών τιμών σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, είδη προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες και άλλα βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού.

Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά αφού καταγράφεται μείωση των αρχικών τιμών σε περισσότερα από 4.000 προϊόντα, με αποτέλεσμα και οι τελικές τιμές να κινηθούν πιο χαμηλά. Ειδικότερα σε σχέση με το βρεφικό γάλα, υπάρχει και εκεί σημαντική μείωση. Ένα είναι σίγουρο. Η μάχη με την ακρίβεια δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να παίρνουμε κάθε επιπλέον μέτρο προκειμένου να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις στους μηχανισμούς διαμόρφωσης των τιμών, εντείνοντας ταυτόχρονα τους ελέγχους στην αγορά πάντα προς όφελος του καταναλωτή και του ανταγωνισμού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News στις 10 Μαρτίου 2024.