Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν καθημερινότητα

Βρισκόμαστε στην καρδιά της 2ης φάσης της πανδημίας που πλήττει όλη την υφύλιο και προκαλεί μεγάλες οικονομικές αναταράξεις.

Όλες οι χώρες βρίσκονται σε φάση αναμονής και προσπαθούν να αναχαιτήσουν τη μεγάλη ύφεση, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν ζημιές και αγωνιούν για το δύσκολο εξάμηνο που έρχεται. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικών αναταράξεων οποιαδήποτε κουβέντα για επενδύσεις μοιάζει ουτοπική. Πόσο μάλλον όταν αφορά την Ελλάδα, μια χώρα που μόλις βγήκε απο τη δεκαετή οικονομική κρίση, έπεσε με ορμή στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Κι όμως, η πατρίδα μας την προηγούμενη εβδομάδα είχε δύο σπουδαίες οικονομικές ειδήσεις που μας δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για το δύσκολο μέλλον.

Καταρχάς η επένδυση της Microsoft. Πέρα απο τις θέσεις εργασίας και το μέγεθος της επένδυσης, το να αποφασίζει ενός τέτοιου μεγέθους εταιρία να επενδύσει στην Ελλάδα, είναι σπουδαίο γεγονός. Η Microsoft έχει κεφαλαιοποίηση πάνω απο ένα τρις δολλάρια. Αν ήταν χώρα, θα ήταν 5 φορές πιο πλούσια απο την Ελλάδα! Κι όμως. Ο πρόεδρός της πείσθηκε απο τον Έλληνα πρωθυπουργό κι έτσι η επένδυση όχι μόνο αποφασίστηκε, αλλά προετοιμάστηκε και ωρίμασε μέσα σε 9 μήνες ώστε να μπουν οι υπογραφές. Ας σκεφτούμε λίγο τι σημαίνει για την Ελλάδα, που έχει διασυρθεί άποιρες φορές παγκοσμίως για τη γραφειοκρατία της, να λέει ο πρόεδρος της  Microsoft ότι η ελληνική κυβέρνηση “έτρεξε” τα πάντα μέσα σε εννιά μήνες. Συνεπώς το κέρδος απο αυτή την επένδυση είναι πολύπλευρο. Δικαίως η εταιρία δεν ανακοινώνει ακόμα νούμερα και μεγέθη. Για εμάς είναι μεγάλη επιτυχία με πολλαπλά έμμεσα οφέλη, πέρα απο τα άμεσα και προφανή.

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως είχαμε και το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς για την άδεια του καζίνο στο Ελληνικό. Η ελάχιστη τιμή είχε οριστεί στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά της εταιρίας ήταν 5 φορές παραπάνω, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη για σχετικό διαγωνισμό στην ιστορία της χώρας. Η επένδυση του Ελληνικού είχε περάσει απο χίλια κύμματα. Μια μεγάλη εταιρία, εξειδικευμένη σε αυτή την αγορά έρχεται να επενδύσει στη χώρα μας με πολλά χρήματα. Είμαι σίγουρος μεγάλο ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε η αποφασιστικότητα και η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εν κατακλείδι, το γεγονός οτι μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική χρονιά του τελευταίου αιώνα, η ελληνική οικονομία παράγει θετικές ειδήσιες αυτού του βεληνεκούς είναι γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Είναι δεδομένο οτι αν βρισκόμασταν σε μια φυσιολογική περίοδο, οι επενδύσεις στη χώρα μας θα είχαν εκτιναχθεί. Είμαι βέβαιος όμως οτι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει όλες τις προϋποθέσεις να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά, με περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε αυτές οι επενδύσεις να μην είναι ειδήσεις, αλλά καθημερινότητα.

https://www.capital.gr/me-apopsi/3487351/oi-ependuseis-pou-mporoun-na-ginoun-kathimerinotita