Οι δυσκολίες, ευκαιρία για αλλαγές

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η χώρα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις σε διάφορα επίπεδα. Στο υγειονομικό πεδίο, στον Έβρο και τα Ελληνοτουρκικά και στις φυσικές καταστροφές. Σε όλες αυτές τις ακραίες καταστάσεις, η κυβέρνηση κατάφερε να οργανώσει καλύτερα το “σύστημα” και το κράτος μας να λειτουργήσει αποδοτικότερα από το αναμενόμενο.

Έχουμε καταφέρει να θεραπεύσουμε όλες τις παθογένειες του ελληνικού κράτους; Φυσικά και δεν το έχουμε κάνει. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολύ χρόνος. Χρόνος που προφανώς υπερβαίνει μια εκλογική θητεία. Το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι να υπάρχει βελτίωση και να μαθαίνουμε από αυτά που πηγαίνουν στραβά.

Η “Μήδεια” ήταν μια ακραία χιονόπτωση και η πιο σφοδρή των τελευταίων 40 ετών. Ένα δέντρο έπεφτε κάθε δύο λεπτά και περισσότερα από χίλια έπεσαν μόνο σε δύο δήμους. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία, κατέρρευσαν στύλοι της ΔΕΗ, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και συμπολίτες μας έμειναν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση προφανώς ενόχλησε το “πινγκ-πονγκ” των ευθυνών. Στο κάτω-κάτω οι πολίτες επιθυμούν λύσεις.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η “Μήδεια” ανέδειξε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η αποεπένδυση σε κρίσιμες υποδομές. Ανέδειξε επίσης το γεγονός πως το πλέγμα των αρμοδιοτήτων του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης πρέπει τελικά να επανασχεδιαστεί, με μοναδικό γνώμονα την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Λένε πως η εμπειρία είναι η δυνατότητα να μετατρέπεις τα βιώματα σε γνώση. Είναι βέβαιο, πως από αυτή τη θεομηνία, η Πολιτεία μας θα βγει περισσότερο ενισχυμένη. Μέχρι τώρα όλες οι δοκιμασίες που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν το εφαλτήριο για να ληφθούν αποφάσεις σημαντικές για την πορεία του τόπου. Κάθε δυσκολία αντιμετωπίστηκε ως μια ευκαιρία για θετικές αλλαγές. Αυτό θα συμβεί και αυτή τη φορά.