Οι διεθνείς συμφωνίες θωρακίζουν τη χώρα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην ημερήσια ψηφιακή εφημερίδα "POLITICAL" και στο δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί για ανικανότητα στο θέμα της διαχείρισης καταστροφών και φέρνουν σαν παράδειγμα την πρόσφατη κακοκαιρία. Τι απαντάτε σ΄ αυτές τις αιτιάσεις.

Ας δούμε τα πραγματικά γεγονότα. Πράγματι μέσα σε 48 ώρες αντιμετωπίσαμε ένα πολύ επικίνδυνο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Έβρεξε δυσανάλογα πολύ μεγάλες ποσότητες νερού σε όλη τη χώρα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Είχαν ενεργοποιηθεί τα ενιαία συντονιστικά κέντρα σε κάθε περιφερειακή ενότητα, το 112 λειτούργησε, μετακινήθηκαν άνθρωποι από τις εστίες τους για να μην κινδυνέψουν από μια ενδεχόμενη πλημμύρα και επίσης πάρθηκαν προληπτικά μέτρα. Όλα αυτά έγιναν γιατί ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα. Η Πολιτεία λειτούργησε και προστάτευσε την ανθρώπινη ζωή που είναι το βασικό μας μέλημα. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν και προβλήματα και για αυτό το λόγο ζητούμενο είναι πάντα η περαιτέρω βελτίωση του κρατικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση βιώνουμε την κλιματική κρίση και αυτού του είδους οι καταστάσεις θα δημιουργούν στο μέλλον ακραίες καταστάσεις.

Οι αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία δείχνουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία όμως εξακολουθεί να απειλεί. 

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν με επιτυχία μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν υπογραφεί 15 Διεθνείς Συμφωνίες που αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας σε Διπλωματικό, Ενεργειακό και Στρατιωτικό επίπεδο. Κάθε μια από τις συμφωνίες αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τη χώρα.  Ταυτόχρονα όμως, δημιουργείται μια ενιαία σχέση που αναβαθμίζει τη θέση της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Σε σχέση με την Τουρκία έχουμε μια ξεκάθαρη στάση. Φυσικά θέλουμε καλές σχέσεις γειτονίας, όμως βασική παράμετρος αυτού είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία αλλά δεν είμαστε αφελείς.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει στο θέμα της ακρίβειας και δεν κάνετε κάτι. Πώς θα αντιμετωπίσετε το ζήτημα;

Θεωρώ ότι η κριτική θα  πρέπει να γίνεται επί συγκεκριμένων στοιχείων και με βάση την πραγματικότητα. Άλλωστε η ενεργειακή κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Για παράδειγμα η τιμή του πετρελαίου στην αρχή του έτους δεν ξεπερνούσε τα 50 δολάρια το βαρέλι ενώ σήμερα είναι στα 84 δολάρια. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα που αφορούν την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων, την έκπτωση στους λογαριασμών του φυσικού αερίου, ενώ επενδύουμε πολλά στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης και των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν σε επίπεδο ΕΕ. Για εμάς το πιο βασικό είναι οι συμπολίτες μας να έχουν εισόδημα και η κυβέρνηση το έχει αποδείξει αυτό με πράξεις. 70.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έχει αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών κατά στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και παίρνει πρωτοβουλίες, ακόμα και σε επίπεδο ΕΕ, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση και να στηρίξει τους πολίτες.

Παρά τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης και καθώς έχουμε περάσει το μέσο της θητείας της, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά σας με το ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Πως εξηγείτε αυτό το γεγονός; 

Έχουμε ήδη περάσει το ήμισυ της θητείας της κυβέρνησης. Το προεκλογικό μας πρόγραμμα υλοποιείται με ταχύ ρυθμό, ενώ παράλληλα, σας υπενθυμίζω πως αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις. Συνεπώς, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων οι πολίτες εξακολουθούν να κρίνουν θετικά το έργο μας. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πείθει τους πολίτες, ακόμα κι εκείνους που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

Στη Νέα Δημοκρατία έχετε τις επόμενες μέρες εσωκομματικές εκλογές και μετά συνέδριο. Η διαδικασία αυτή θεωρείται ότι θα ενισχύσει το κόμμα σας στο επίπεδο της κοινωνίας; 

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Έχει ανοιχτές διαδικασίες και τα συνέδριά μας είναι τακτικά. Οι συνολικές εγγραφές των μελών έφτασαν περίπου τις 135 χιλιάδες. Οι νέοι έως 35 ετών αποτελούν το 22% του δυναμικού της παράταξης, ενώ μία στις τέσσερις εγγραφές αφορά νέο μέλος. Η ανανέωση του δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεχής. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συνένωση του παλιού με το καινούριο θα λειτουργήσει προς μια θετική κατεύθυνση για την παράταξη μας και κατ’ επέκταση για την πορεία της κυβέρνησης το επόμενα χρόνια.