Ο Τσίπρας ζητάει εκλογές γιατί φοβάται τη δεύτερη θέση

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στη Βραδυνή της Κυριακής και και το δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή.

Κύριε εκπρόσωπε, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο κύριος Τσίπρας ζητάνε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τού απάντησε μέσα από τη Βουλή, ωστόσο, εάν η πανδημία δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ασφυκτικές, οι εκλογές θα ήταν, κατά τη γνώμη σας, διέξοδος και μία νέα αρχή;

Ο κ. Τσίπρας ζητά εκλογές διότι φοβάται για τη δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο κ. Τσίπρας πίστευε ότι το κόμμα του θα κέρδιζε τις εκλογές θα τις είχε ζητήσει νωρίτερα. Για προσωπικούς λόγους τις ζητά τώρα, φοβούμενος τη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. και το αίτημά του δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα. Από την άλλη, δεν βλέπω κάποιο αδιέξοδο. Η πανδημία δημιουργεί σε όλες τις χώρες του κόσμου προβλήματα, Συστήματα Υγείας δοκιμάζονται παντού, και εδώ, παρά τις γνωστές και παλιές αδυναμίες του ΕΣΥ, το Σύστημα αντέχει. Πιέζεται,αλλά αντέχει. Μας λυπεί όλους ο αριθμός των θυμάτων, αλλά, δυστυχώς, βρισκόμαστε εντός πανδημίας, και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος ώστε να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό και να σωθούν ζωές. Η Οικονομία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αναπτύσσεται. Ήδη, τα στοιχεία δείχνουν πως το εννεάμηνο του 2021 ισοσκελίσαμε τις απώλειες του 2020. Η Ισπανία, για παράδειγμα, δεν το έχει καταφέρει. Οπότε, πού ακριβώς είναι το αδιέξοδο; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δουλειά της και εκλογές θα γίνουν το 2023. Τότε θα μας κρίνουν οι πολίτες.

Τις τελευταίες ημέρες και ο κ. Μητσοτάκης αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός σας αναφερόμενοι στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και την εκλογή του νέου αρχηγού, του κ. Ανδρουλάκη, υποστηρίζουν ότι θα προτιμούσατε μία τέτοιου είδους αντιπολίτευση από το ΚΙΝ.ΑΛ. και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Γιατί το λέτε αυτό; Ποια είναι η διαφορά του ενός και του άλλου αρχηγού;

Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένα νέος αρχηγός που θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Αυτό που περιμένουμε εμείς από το ΚΙΝ.ΑΛ. και θα ήταν προς όφελος της χώρας, είναι εποικοδομητική αντιπολίτευση, με τεκμηριωμένες απόψεις. μακριά από διασπορά ψευδών ειδήσεων, καταστροφολογία και λαϊκισμό. Και επίσης, χρήσιμο θα ήταν να γινόταν αυτός ο διάλογος με όρους ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει και στα δύο. Έχει αδυναμία να ασκήσει αντιπολίτευση που να βασίζεται σε προγραμματικές θέσεις και χρησιμοποιεί έναν λόγο χυδαίο, τοξικό και απολύτως διχαστικό. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν το παρελθόν. Οι ακρότητες και το “όχι σε όλα” είναι αντιπολιτευτική τακτική που απορρίπτεται από την κοινωνία.

Πιστεύετε ότι η διαχείριση της πανδημίας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κόστος πολιτικό; 

Φυσικά και η κυβέρνηση έχει λάβει δυσάρεστες αποφάσεις όλο αυτό το διάστημα. Ήταν, όμως, αποφάσεις απολύτως αναγκαίες για να προφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία, και βλέπετε πως έχουν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η αύξηση του εμβολιασμού των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών επιτυγχάνεται μέσω της υποχρεωτικότητας. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της και τη δυνατότητα να προφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Για εμάς το συμφέρον της κοινωνίας είναι προτεραιότητα.

Ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας, τα χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς και με τι τρόπο η κυβέρνηση θα αποφύγει ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληγούν ακόμη περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις; 

Θίγετε δύο διαφορετικά ζητήματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης βασίζεται στον κοινό δανεισμό και ήταν μία πρόταση στην οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο ο κ. Μητσοτάκης. Έχει έργα και μεταρρυθμίσεις που, δίχως άλλο, θα λύσουν προβλήματα υποδομών, αλλά και θα φέρουν πολλά βήματα μπροστά τη χώρα μας στα θέματα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της πράσινης μετάβασης. Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσει μέρος του επενδυτικού κενού. Το “Ελλάδα 2.0” είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει συγκεντρώσει θετικότατα σχόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την άλλη, η Ευρώπη έχει ανάγκη ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της ευρωπαϊκής Οικονομίας, η οποία τελικά στηρίζεται σε ένα κοινό νόμισμα, με κοινή νομισματική πολιτική. Σίγουρα το νέο σύμφωνο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα διδάγματα του παρελθόντος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις απόψεις της και σύντομα θα γίνει αναλυτική συζήτηση.

Ποια είναι τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κυβέρνησης, κ. εκπρόσωπε, στη μετα-πανδημία εποχή, με ποιο τρόπο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα μπορέσουν να ανασάνουν και πάλι οικονομικά; 

Με το να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας! Φέτος έχουμε οικονομική μεγέθυνση που καλύπτει τις απώλειες του 2020. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και το 2022. Ο Τουρισμός λειτούργησε, η ανεργία έχει μειωθεί τρεις ποσοστιαίες μονάδες, 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υλοποιηθεί, και χιλιάδες νέες επιχειρήσεις έχουν ιδρυθεί από το 2019. Μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί εμπιστεύονται την Ελλάδα για επενδύσεις και η ΕΛ.ΣΤΑΤ βεβαιώνει ότι το εισόδημα των Ελλήνων το α’ εξάμηνο του 2021 έχει αυξηθεί. Προβλήματα σαφώς και υπάρχουν. Το δρόμο, όμως, τον ξέρουμε και οι πολίτες γνωρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

https://www.vradini.gr/t-gaitanis-o-tsipras-zitaei-ekloges-giati-fovatai-ti-defteri-thesi/