"Ο Μητσοτάκης μόνο μπορεί να αλλάξει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στον Κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο και το δημοσιογράφο Νίκο Ελευθερόγλου. 

1. Για το δυστύχημα στα Τέμπη ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση, αφού είναι αυτή που κυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θεωρείτε ότι υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή μίλησε για διαχρονικές ευθύνες και παθογένειες, ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων. Ανέλαβε τις ευθύνες της δικής μας διακυβέρνησης, ενώ υπήρξαν παραιτήσεις τόσο του κ. Καραμανλή όσο και των διοικήσεων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ. Από εδώ και πέρα, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση της τραγωδίας. Κατ’ αρχάς, μέσω της Δικαιοσύνης που θα διερευνήσει το γεγονός και θα αποδώσει ευθύνες, αλλά και της στήριξης και της αρωγής των τραυματιών και των οικογενειών των θυμάτων. Επίσης, η σταδιακή επανέναρξη του συγκοινωνιακού έργου με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια καθώς και η ανάταξη του ΟΣΕ είναι βασικοί μας στόχοι. Ταυτόχρονα, απαιτείται αλλαγή των δομών του Οργανισμού για να ξεπεραστούν οι παθογένειες του παρελθόντος, καθώς πίσω από τα ατομικά λάθη κρύβονται υπηρεσιακές αστοχίες. Η κατάσταση του ΟΣΕ συμβολίζει την Ελλάδα των παθογενειών, την Ελλάδα που έφτασε στη χρεοκοπία. Εχουμε χρέος να εργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Επίσης, έχουμε χρέος να κάνουμε και αυτοκριτική. Οσοι συμπεριφέρονται με την αλαζονική λογική πως επί των ημερών τους έγιναν όλα περίφημα, το μόνο που κάνουν είναι να καταρρίπτουν την κοινή λογική και να προκαλούν την οργή των πολιτών.

2. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για ανεπαρκή και ψηφοθηρική αύξηση. Τι απαντάτε;

Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί κατώτατο στα 751 και τον άφησε στα 650 ευρώ! Αρα, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να μιλά για ανεπαρκή αύξηση! Από τα 650 ευρώ πήγαμε τον κατώτατο στα 780 ευρώ, μια αύξηση 20%. Σας υπενθυμίζω ότι είχαμε δεσμευτεί για διπλάσια αύξηση σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ. Από το 2019 έχουμε κατά μέσο όρο 6,5% αύξηση του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι άλλη μια δέσμευση του Μητσοτάκη υλοποιήθηκε. Παράλληλα, η αύξηση που δόθηκε υπερκαλύπτει την αύξηση του πληθωρισμού και εάν συνυπολογίσετε όσα έμμεσα ή άμεσα έχουν δοθεί για να ενισχύσουν το εισόδημα, όπως είναι οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, τα Fuel Passes, το Market Pass και το «καλάθι του νοικοκυριού», θα συμπεράνετε ότι η κυβέρνηση δίνει μια πολύ σημαντική ανάσα. Δεν υποστηρίζουμε πως οι συμπολίτες μας έγιναν πλούσιοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Υποστηρίζουμε, όμως, ότι είναι μια σημαντική βοήθεια που μπορεί να δοθεί εξαιτίας της βελτίωσης της οικονομίας και, αν θέλετε, δείχνει την προσήλωση της Ν.Δ. στη δέσμευση για καλύτερους μισθούς τη νέα τετραετία που έρχεται.

3. Τελικά, ο κ. Τσίπρας κράτησε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Πολάκη. Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Πολάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Ναι, το πιστεύω απόλυτα. Αλλωστε, ο «πολακισμός» παραμένει κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν διαγράφει τον εαυτό του. Ο κ. Τσίπρας είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον κ. Πολάκη, ο οποίος, χωρίς να ζητήσει συγγνώμη για τις χυδαιότητες εναντίον δημοσιογράφων και δικαστών, ξαναέγινε δεκτός. Με αυτές τους τις επιλογές ο κ. Τσίπρας δείχνει ξεκάθαρα την πολιτική κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές: Τοξικότητα, διχασμός, ψέμα και λαϊκισμός. Αυτή είναι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα βρει ευήκοα ώτα! 

4. Οι δημοσκοπήσεις, μετά το δυστύχημα, δείχνουν πτώση των ποσοστών σας, με την αυτοδυναμία να δυσκολεύει. Θεωρείτε, τελικά, ότι θα πετύχετε την αυτοδυναμία;

Παρά το γεγονός ότι έχουμε πτώση των ποσοστών μας, συνεχίζουμε να προηγούμαστε ύστερα από 3,5 χρόνια στην εξουσία, τόσο ως κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες νιώθουν λύπη και οργή για το τραγικό γεγονός. Δικαιολογημένα συναισθήματα. Πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι σε αυτά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πολλά και πρωτόγνωρα πράγματα που βελτίωσαν την ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Προφανώς, δεν έγιναν όλα και στον ΟΣΕ δεν τα καταφέραμε μέχρι στιγμής όπως θα έπρεπε, αλλά το έργο μας έχει σίγουρα θετικό πρόσημο. Ο Μητσοτάκης έχει το όραμα για μια καλύτερη Ελλάδα και μόνο εκείνος είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει όσα μας κρατάνε πίσω. Θα μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας, θα τους εξηγήσουμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε την αυτοδυναμία στη β’ κάλπη.

5. Αναμένεται να είστε υποψήφιος στον Νότιο Τομέα. Τι καινούργιο θα φέρει η δική σας υποψηφιότητα;

Τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. έχω αποδείξει πως μπορώ να συμμετέχω ενεργά στον δημόσιο διάλογο, να υποστηρίζω το κυβερνητικό έργο και να υπερασπίζομαι τις ιδέες της παράταξής μας. Από την άλλη, η πολυετής παρουσία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και η 20ετής επαγγελματική και επιστημονική μου σταδιοδρομία φανερώνουν ότι είμαι σε διαρκή επαφή με τους πολίτες και έχω γνώση της καθημερινότητας και των προβλημάτων που τους απασχολούν. Είμαι γέννημα θρέμμα του Νότιου Τομέα, εδώ μεγάλωσα και εδώ ζω με την οικογένειά μου. Πιστεύω ότι έχω τη δυνατότητα να ενισχύσω την πολιτική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην επόμενη Βουλή, να προσφέρω νέες ιδέες και ταυτόχρονα να εκπροσωπήσω με όραμα, σοβαρότητα και αξίες τους συμπολίτες μου. Θεωρώ πως ο συνδυασμός όλων αυτών των χαρακτηριστικών θα αξιολογηθεί θετικά και θα μου δοθεί η ευκαιρία να τα εφαρμόσω στην πράξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2023

https://bit.ly/42DEi9B