"Ο καλύτερος εκφραστής του μεσαίου χώρου είναι ο Μητσοτάκης"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα Political και στο δημοσιογράφο Σωτήρη Πίκουλα. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη.

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά από βουλευτές της ΝΔ που συναλλάχθηκαν με το δημόσιο κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής. Μήπως θα πρέπει την επόμενη φορά να υπάρχουν ισχυρά φίλτρα στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών

Στο κόμμα μας υπάρχουν ισχυρά φίλτρα επιλογής υποψηφίων και η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της διαφάνειας. Όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες και θα πρέπει να δούμε πως τοποθετούνται τα κόμματα απέναντι σε αυτά. Εμείς διαγράψαμε τον κύριο Πάτση από μέλος του κόμματος και από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ ο κύριος Χειμάρας είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί. Από την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τόσο της κυρίας Γεροβασίλη όσο και του κυρίου Φλαμπουράρη, δεν έκαναν τίποτα ενώ εξακολουθούν και σήμερα να τηρούν σιγή ιχθύος. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά μας. Να ξέρετε ότι και τώρα τα ψηφοδέλτια φιλτράρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Η ακρίβεια παραμένει ως πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Θεωρείτε ότι θα φθείρει και άλλο την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Οι πολίτες πράγματι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες όμως οφείλονται στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση και όχι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Άλλωστε, η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η μείωση της ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019 και η δημιουργία 250 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, η μόνιμη μείωση 57 φόρων, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, το καλάθι του νοικοκυριού, η αύξηση των εξαγωγών που φτάνουν στο 40% του ΑΕΠ, η ανάπτυξη της οικονομίας το 2022 με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση το μέσο όρο της ευρωζώνης και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού μετριάζουν τις συνέπειες της ακρίβειας. Το αποτέλεσμα είναι ο πληθωρισμός στη χώρα μας να βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο κόσμος δυσκολεύεται, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα με θετικό πρόσημο που ενισχύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας, τη στήριξη της κοινωνίας. Θεωρώ ότι τελικά οι πολίτες θα κρίνουν θετικά όλες αυτές τις προσπάθειες της κυβέρνησης. 

 

Με ποιο τρόπο θα προσεγγιστούν οι ευαίσθητες ομάδες των νέων, των αναποφάσιστων και των κεντρώων από τη Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί στο σύνολό των ψηφοφόρων. Το πλούσιο κυβερνητικό μας έργο αποτελεί την πυξίδα για το αύριο της χώρας. Ειδικότερα, σε σχέση με τους νέους, σας υπενθυμίζω ότι είναι πλέον νόμος του Κράτους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη στεγαστική πολιτική. Κάναμε επίσης σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία νομοθετώντας νέα προγράμματα σπουδών στη γενική εκπαίδευση, εκσυγχρονίστηκαν τα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια, εισήχθη το «Ελληνικό Erasmus» και τα «Βιομηχανικά Διδακτορικά», ενισχύθηκε η εξωστρέφεια των ΑΕΙ, ενώ συνήφθησαν πολλές διμερείς συμπράξεις Πανεπιστημίων μας με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθιερώθηκε το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς επίσης ιδρύθηκαν για πρώτη φορά Θεματικά και Πειραματικά ΙΕΚ. Παράλληλα, θεσπίστηκε το "πρώτο ένσημο" με το οποίο στηρίζεται η πρόσληψη νέων χωρίς προϋπηρεσία, υλοποιούνται πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους ανέργους, χορηγήθηκε στεγαστικό επίδομα και στους σπουδαστές των ΙΕΚ, καθιερώθηκαν ειδικά φορολογικά κίνητρα μειωμένου φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια για την αναστροφή του “brain drain” και την επιστροφή των νέων Ελλήνων από το εξωτερικό. Από την άλλη, ψηφίσαμε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά που αφορά την επικουρική ασφάλιση. Σας ανέφερα μόνο, κάποιες σημαντικές από τις πολιτικές μας για τους νέους, υπάρχουν και άλλες.

Από την άλλη αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο καλύτερος εκφραστής του Κεντρώου χώρου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Υλοποιεί πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στον πυρήνα τους και βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών. Για παράδειγμα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους άλλαξε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και συνέβαλε αποφασιστικά στην άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τέλος, σε σχέση με τους αναποφάσιστους, θα τους εξηγήσουμε ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η σταθερότητα της χώρας και αυτή θα γίνει πραγματικότητα μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.  Άλλωστε, σας θυμίζω πως ό,τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά, το έχουμε κάνει ήδη πράξη σήμερα.

 

Ένα σχόλιο για την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου. Θα βοηθήσει το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα;

Ευχήθηκα από την πρώτη στιγμή, στην κυρία Τσαπανίδου να επιτύχει στα νέα της καθήκοντα. Ευελπιστώ η ίδια να συμβάλλει στη διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου μέσα σε ευπρεπές πλαίσιο. Αναφορικά με τον κ. Τσίπρα θεωρώ ότι η συγκεκριμένη επιλογή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βελτιώσει το προφίλ του. Άλλωστε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτισμένος στην συνείδηση του Ελληνικού λαό με τον λαϊκισμό και το ψέμα. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να καταλάβει τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας και να μιλήσει για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας. Απευθύνεται σε ένα κλειστό ακροατήριο με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της θέσης του μετά τις εκλογές.

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος για τον προεκλογικό αγώνα;

Για την επόμενη 4ετία επιδιώκουμε την αύξηση των μισθολογικών αποδοχών όλων των Ελλήνων, προκειμένου να συγκλίνουν αυτές με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεπώς, το στοίχημα είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη και οι καλύτερες αποδοχές. Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ στην περαιτέρω εδραίωση της ασφάλειας στα σύνορα και στην περισσότερη και καλύτερη Υγεία για τους πολίτες. Επίσης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο Κράτος, καθώς και η πράσινη κυκλική οικονομία βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο.

 

Πως βλέπετε μία πιθανή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και πως κρίνετε την πολιτική παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στα πολιτικά δρώμενα;

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκίνησε με ορμή, είναι η αλήθεια, αλλά η συνέχεια δεν είναι ίδια. Στην πολιτική δεν μετρούν οι εντυπώσεις αλλά η ουσία. Δυστυχώς, ο κ. Ανδρουλάκης δεν δείχνει να έχει θέσεις για τα ζητήματα της χώρας και αυτό είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό στην κοινωνία. Ο πολιτικός λόγος του κ. Ανδρουλάκη έχει ρίζες στη δεκαετία του ’80. Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κακό για τον τόπο, θα θύμιζε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και αν συνέβαινε θα μας γυρνούσε πολλά χρόνια πίσω.

 

Υπάρχει ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να συνυπάρξετε πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα προσφύγετε για τρίτη εκλογική μάχη;

Ας δούμε τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης κινείται σαν το εκκρεμές στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Έχει ξεκινήσει με το “θα κάνουμε μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”, μετά σε μια ένδειξη αλαζονείας, μας είπε, “ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας”, λες και τον έχει εξουσιοδοτήσει κάποιος να αποφασίσει εκείνος για τον πρωθυπουργό της Χώρας κι όχι ο Ελληνικός λαός και μετά είπε ότι θέλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση, άρα προφανώς θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα. Σε σχέση με την Ελληνική Λύση, δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας. Έχουμε μεγάλες διαφορές. Συνεπώς, θεωρώ ότι η μόνη λύση είναι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν ότι με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής αυτό θα επιτευχθεί.

 

Κατεβαίνετε για άλλη μία φορά στο Νότιο Τομέα. Θα είναι διαφορετική αυτή η φορά;

Πιστεύω πως θα είναι διαφορετική. Έχω την εμπειρία της προηγούμενης φοράς και την ορμή της διάθεσης να εκπροσωπήσω την περιοχή μου και να βοηθήσω την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ στο έργο της.

Η συνένετευξη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή εφημερίδα Political στις 14 Ιανουαρίου 2023