Ο εμβολιασμός δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση

Η μεγάλη συζήτηση, που έχει ήδη ανοίξει και θα κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο τις επόμενες εβδομάδες, είναι γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν αναπτυχθεί σενάρια συνωμοσίας γύρω από το ζήτημα. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Παντού στον κόσμο διακινούνται τέτοιες θεωρίες και υιοθετούνται τέτοιες απόψεις.

Το ζήτημα είναι με ποιο τρόπο τις αντιμετωπίζουμε. Και εδώ η απάντηση είναι μία. Στην επιστήμη υπάρχoυν η γνώση, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα.

Στη χώρα μας, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να έρθουν τον Ιανουάριο και θα χορηγηθούν δωρεάν, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, σ’ όλους τους πολίτες, ενώ ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός.

H καλή οργάνωση του εμβολιασμού απαιτει καλό προγραμματισμό και η κυβέρνηση πριν λίγο καιρό δημοσίευσε το σχεδιασμό της. Επίσης, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή, να ορίσουν τον εκπρόσωπό τους στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, ώστε να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία εξέλιξης του εμβολιασμού. Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις σε ζητήματα που θεωρούν ότι χρήζουν παρεμβάσεων για τη βελτίωση και μεγιστοποίηση του τελικού στόχου, που δεν μπορεί να είναι άλλος από το να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, η κεντρική προμήθεια των εμβολίων θα γίνει από την Ε.Ε. που θα διαθέσει στις χώρες 1,1 δισ. δόσεις  στον ίδιο χρόνο παράδοσης, με την ίδια αναλογία εμβολίων προς τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή. Σε ότι αφορά την οργάνωση του εμβολιασμού, στη χώρα μας θα υπάρξουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να εμβολιάζουν μηνιαίως περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων που θα δημιουργηθούν.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πολιτικό, αλλά επιστημονικό ζήτημα και η ιατρική επιστημονική έρευνα στηρίζεται στη γνώση, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα. Είναι ευθύνη των ηγεσιών να αναλάβουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης για να ξεπεραστούν προκαταλήψεις και δισταγμοί. Η κυβέρνηση, η επιστημονική κοινότητα και τα κοινοβουλευτικά κόμματα πρέπει να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση. Και κάτι τελευταίο, άλλα πολύ σημαντικό. Ο εμβολιασμός είναι πράξη ευθύνης, σεβασμού και αλληλεγγύης προς όλους όσους αγαπάμε, μα πάνω απ’ όλα προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι η προσωπική μας συμβολή για να ορθώσουμε το τείχος έναντι του κορονοϊού.

 

https://www.thepresident.gr/2020/12/09/o-tasos-gaitanis-sto-thepresident-o-emvoliasmos-den-prosferetai-gia-politiki-antiparathesi/