Ο "εξωσυστημικός" Κυριάκος Μητσοτάκης

Τρισήμισυ χρόνια πριν, όταν εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για μια νέα πολιτική που προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα και την αξιοκρατία. Σήμερα, μπορούμε πλέον να πούμε ότι συνεπής στα λόγια του κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στην Ελλάδα. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας, για άλλη μια φορά, δοκίμασε να αιφνιδιάσει με τη γνώριμη σε όλους παλιά λαϊκίστικη συνταγή.

Προχώρησε σε προεκλογικές παροχές και σε ένα "κύμα" ψεύτικων υποσχέσεων, παραπέμποντας σε άλλες εποχές που όλοι ελπίζαμε ότι η Ελλάδα είχε ξεπεράσει. 

Και ενώ ο Τσίπρας πίστευε πως θα αιφνιδιάσει, τελικά αυτός που αιφνιδίασε ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέναντι στις παροχές και τον λαϊκισμό τόλμησε να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και του ρεαλισμού. Δεν έδωσε εφήμερες υποσχέσεις, δεν έταξε, αλλά αντίθετα μίλησε για έναν δύσκολο δρόμο και μια μεγάλη προσπάθεια που χρειάζεται από όλους.

Είναι από τις λίγες φορές στη σύγχρονη πολιτική ιστορία που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν τόσο μετρημένος στα λόγια του και τόσο εγκρατής σε υποσχέσεις, τη στιγμή που ο αντίπαλος του είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Εάν θεωρήσουμε ως ελληνική πολιτική παράδοση τις υποσχέσεις στην προεκλογική περίοδο, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πολιτική επανάσταση, ερχόμενος σε ρήξη με αυτή τη συνήθεια και δημιουργώντας νέα δεδομένα στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιώθηκε πλήρως για την πολιτική που ακολούθησε. Μια δικαίωση που ήρθε μετά από μήνες αλαζονείας του ΣΥΡΙΖΑ και που σηματοδοτεί μια νέα εποχή όπου οι υποσχέσεις και οι παροχές θα πάψουν να είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.