Μέσα σε λίγους μήνες το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί όσο ποτέ στο παρελθόν

Η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με δύο ειδών πολιτικές. Η πρώτη αφορά ένα πλαίσιο μέτρων, την περίοδο αυτή ιδιαίτερα περιοριστικών, με στόχο τον μετριασμό της διασποράς του ιού, ενώ η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να αντέξουν την πίεση. Σε όλο τον κόσμο, έχει αποδειχθεί ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντέξει την πίεση, αν αφεθεί η διασπορά του κορονοϊού ελεύθερη.

Ακόμα και στη Γερμανία που υπάρχει διαθέσιμος ο μεγαλύτερος αριθμός κλινών ΜΕΘ στην Ευρώπη, πρώτη προτεραιότητα είναι να μην ασθενήσουν οι πολίτες. Παρόλα αυτά, τα συστήματα υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι εκεί για να περιθάλψουν τους ασθενείς και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την ύπουλη ασθένεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οφείλει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, η κριτική του είναι στείρα και δεν βασίζεται σε τεκμήρια. Απευθύνεται στους πολίτες με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, ενώ οι αριθμοί δείχνουν ακριβώς το ανάποδο!

Οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας το Μάρτιο του 2020 ήταν 557. Σήμερα είναι 1170. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 110%! Απικλειστικά για ασθενείς covid-19 είναι διαθέσιμες οι μισές κλίνες. Δηλαδή όσες είχαμε συνολικά στο σύστημα υγείας τον περασμένο Μάρτιο!

Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες υγείας που υπηρετούσαν στο ΕΣΥ, το Σεπτέμβριο του 2019, ήταν 88.690. Σήμερα είναι 100.984. Η αύξηση, μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο είναι της τάξεως του 14%. Η καθηγήτρια εντατικολογίας κυρία Κοτανίδου δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως η ενίσχυση σε κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό είναι εντυπωσιακή τους τελευταίους μήνες. Όπως είπε, είναι όλα όσα ζητούσαν οι επιστήμονες από την πολιτεία.

Σε ότι αφορά τα τεστ για τον κορονοϊό, η χώρα μας είχε τη δυνατότητα το Μάρτιο να κάνει μόλις 982 τεστ ανά ημέρα. Σήμερα έχει τη δυνατότητα να κάνει 23.000 τεστ ανά ημέρα και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εντάξαμε στο σύστημά μας rapid τεστ υψηλής ευαισθησίας!

Πόσο αξιόπιστος τελικά μπορεί να είναι ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ όταν αγνοεί αυτά τα πραγματικά δεδομένα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Και πόσο αξιόπιστο είναι ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε 4,5 χρόνια και άφησε τη χώρα δίχως κλίνες ΜΕΘ, να λέει οτι δεν ενισχύεται το σύστημα υγείας; Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχαμε 30-35 αναμονές για κλίνες ΜΕΘ ανά ημέρα.

Την περίοδο αυτή δε δοκιμάζεται μόνο το σύστημα υγείας και οι αντοχές της κοινωνίας μας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Δοκιμάζεται και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος: της κυβέρνησης να παράγει έργο και της αντιπολίτευσης να καταθέσει μελετημένες προτάσεις και να ασκεί σοβαρή κριτική. Παρόλες τις αντιξοότητες η κυβέρνηση τα καταφέρνει. Η αντιπολίτευση όμως όχι.

 https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/opinions/item/68156-tasos-giaitanis-mesa-se-ligous-mines-to-esy-exei-enisxythei-oso-pote-sto-parelthon