Μέλλον για την πατρίδα μας, μέλλον για το νότιο τομέα

Από τότε που o Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχτηκε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει σημάνει ένα ευρύ και διαρκές προσκλητήριο προς όλη την κοινωνία. Σκοπός της πρόσκλησης αυτής είναι ένα. Να αλλάξουμε την πατρίδα μας!

Η χώρα μας δεν αντέχει άλλη μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Χρειάζεται να ξεφύγει από το τέλμα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να είμαι υποψήφιος βουλευτής στο νεοσύστατο Νότιο Τομέα Αθηνών.
 
Η βασικότερη αλλαγή που χρειάζεται η χώρα μας συσχετίζεται με την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η ανάπτυξη έρχεται από την πρωτοβουλία του επιχειρηματία, από την ευθύνη του εργαζόμενου αλλά και από τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να δημιουργούν τις δικές τους αναπτυξιακές ιστορίες.
 
H ανάπτυξη δε διατάσσεται: Η περίπτωση του νότιου τομέα
 
Στην περιφέρεια του Νότιου Τομέα έχουμε όλα τα μεγάλα πλεονεκτήματα. Έχουμε την επένδυση του Ελληνικού, το ομορφότερο μέρος της περίφημης Αττικής παραλίας, σπουδαίους πολιτιστικούς φορείς όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέρος του όρους του Υμηττού, μεγάλα Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Πάντειο, Χαροκόπειο, ΤΕΦΑΑ), ξενοδοχειακές μονάδες, μεγάλες επιχειρήσεις και νοσοκομεία, ένα σπουδαίο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Τι μας λείπει; Ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες μας. Που θα σχεδιάσει καλύτερα τις μεταφορικές υποδομές και τους οδικούς άξονες αλλά και που θα συνδέσει καλύτερα τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν έχουμε μέχρι τώρα ένα τέτοιο σχέδιο είναι αφενός η συγκεντρωτική λειτουργία του κράτους που δε λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ανάγκες αλλά και η χαώδης περιφέρεια της Β΄ Αθηνών που εμπόδιζε το πολιτικό σύστημα να ασχοληθεί με τα τοπικά ζητήματα. Σημαντικότερο παράδειγμα αυτής της αστοχίας είναι ότι το Μετρό πηγαίνει παντού στην Αττική εκτός από την παραλία.

Η κατάτμηση της Β’ Αθηνών δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκαιρίες. Επειδή όλοι μιλούμε για ανάπτυξη, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι αυτή δε μπορεί να συμβεί αυτόματα αλλά είναι προϊόν συστηματικής εργασίας.

Συνεπώς στην επόμενη βουλή οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, πολιτεία, περιφέρεια, δήμοι και ιδιωτικός τομέας ώστε ο Νότιος Τομέας να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Θα πρέπει να δούμε τα ζητήματα της τοπικής απασχόλησης, να εξετάσουμε τι ζητάει η αγορά και να εκπαιδεύσουμε προς τα εκεί τους νέους μας. Να δημιουργήσουμε ευελιξία και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες. Να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας, να διαμορφώσουμε το πρωτοποριακό πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν μας και τέλος να διασφαλίσουμε και να αναβαθμίσουμε την ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.
 
Η μεγάλη πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία είναι να δώσει όραμα και πνοή στο λαό μας, ένα λαό που έχει χάσει την ελπίδα του. Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές και νοοτροπία. Αυτή τη μάχη όμως θα πρέπει να τη δώσουμε για να βγει η χώρα μας από την κρίση και να επιστρέψουμε στην πατρίδα όσο το δυνατό περισσότερους από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους μας που ξενιτεύτηκαν. Τη μάχη αυτή την οφείλουμε στη γενιά μας. Την οφείλουμε στον τόπο μας.

* Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι υποψήφιος βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών