Κορονοϊός και οικονομία: Τα μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης στη σύγχρονη ιστορία μας

Εάν πέρυσι τέτοια εποχή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ο κορονοϊός συζητούσαμε πόσο μπορεί να διαρκέσει είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα φανταζόταν

πως ένα χρόνο μετά θα ήμασταν ακόμα σε περιπέτειες. Το αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης είχε και εξακολουθεί να έχει, άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική ζωή του τόπου.

Στους 12 αυτούς μήνες, είναι κοινά αποδεκτό πως η κυβέρνηση κινήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Οι παρεμβάσεις που έγιναν για την ενίσχυσή της ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα οικονομικό πακέτο που υπερβαίνει κατά πολύ οποιοδήποτε άλλο πακέτο στήριξης, που δόθηκε στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ενώ διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ. 

Ενδεικτικά αναφέρω πως οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή, στηρίχθηκαν με άμεση οικονομική ενίσχυση, ενώ επιπλέον το κράτος κάλυψε πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αντίστοιχη κάλυψη υπήρξε και για τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων εποχικών επιχειρήσεων. Επίσης, το κράτος κάλυψε την παράταση των επιδομάτων ανεργίας. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στη στήριξη των θέσεων εργασίας είναι η αναγνώριση από την ΕΕ και το γεγονός πως η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη απώλεια θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη εξαιτίας του COVID-19.

Εκτός από τους εργαζόμενους, σημαντική στήριξη έλαβαν και οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Επίσης, απαλλάχθηκαν από τη μη καταβολή δημοτικών τελών, έγινε η μείωση αρχικά και η απαλλαγή του ενοικίου στη συνέχεια και το κράτος κάλυψε τους τόκους των δανείων των επιχειρήσεων. Να μην ξεχνάμε επίσης το πρόγραμμα "ΓΕΦΥΡΑ”, που επιδοτεί δανειολήπτες με εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο.  

Αυτές είναι μερικές από τις ενισχύσεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. Σε κάθε περίπτωση και αναλόγως των εξελίξεων σε υγειονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει. Φυσικά, τα χρηματικά διαθέσιμα δεν είναι ανεξάντλητα, οπότε η οποιαδήποτε παρέμβαση από εδώ και πέρα θα είναι στοχευμένη. 

Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς την ανεύθυνη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε έκανε σοβαρές προτάσεις και το μόνο που ζητούσε από την Κυβέρνηση είναι να χρηματοδοτήσει με όλους τους διαθέσιμους πόρους την πραγματική οικονομία από την αρχή της πανδημίας. Αν είχε υιοθετηθεί εκείνη η τακτική, σήμερα απλώς δε θα υπήρχε η δυνατότητα να στηριχθεί κανείς!

Από εδώ και πέρα, που το εμβόλιο δημιουργεί την αισιοδοξία πως το τέλος βρίσκεται κοντά, η κυβέρνηση έχει προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και όσο πιο γρήγορα γίνεται. 'Έχοντας πίστη στις δυνατότητες μας και με όπλο τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης θεωρώ ότι μπορούμε να επαναφέρουμε τη χώρα σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης. Είμαι βέβαιος πως η κυβερνηση θα κερδίσει και αυτό το στοίχημα!  

https://www.capital.gr/me-apopsi/3530774/koronoios-kai-oikonomia-ta-megalutero-programma-stirixis-sti-sugxroni-istoria-mas