"Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα"

Ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο. 

1.    Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στα αιτήματα των αγροτών;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κάνει πολλά για να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των αγροτών. Ενδεικτικά αναφέρω τη μείωση  των φορολογικών συντελεστών και τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Διαθέσαμε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ποσό διπλάσιο από τις εισφορές των αγροτών, εξασφαλίσαμε λογικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην κρίση, ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2022 και 2023 και αντιμετωπίσαμε δραστικά το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων του γάλακτος.

Θα ήθελα επίσης να θυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός, με σκληρή διαπραγμάτευση και δημιουργία κατάλληλων συμμαχιών, πέτυχε να κρατήσει η Ελλάδα στην τωρινή ΚΑΠ το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη, δηλαδή 19,3 δις €, όταν χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο κλπ, υπέστησαν μείωση 10-15%.

Παράλληλα, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνουν τροποποιήσεις για το καθεστώς αγρανάπαυσης, ενώ ο πρωθυπουργός στη Βουλή αναφέρθηκε σε επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών ύψους 232 εκατ. από τα οποία 82 εκατ. αφορούν την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, με ταυτόχρονη εξαγγελία έκπτωσης 10% στο αγροτικό ρεύμα την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση, οι δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού δεν είναι ατελείωτες και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να κατανέμει δίκαια την υπεραπόδοση που δημιουργεί η οικονομία για να διατηρείται η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική δικαιοσύνη.

2.    Στην επίμαχη ψηφοφορία που θα γίνει στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια εκτιμάτε ότι οι απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι μεγάλες;

Δεν μπορώ και ούτε θέλω να κάνω κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Όπως ξέρετε, ο Πρωθυπουργός είχε την πολιτική γενναιότητα να ανοίξει ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα και παράλληλα, να μην επιβάλλει κομματική πειθαρχία έτσι ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Θα δούμε τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας και είμαι στη διάθεση σας να το συζητήσουμε όταν έχουμε τα νέα δεδομένα.

3.    Η ανάληψη από την Ελλάδα του συντονισμού της επιχείρησης στην Ερυθρά θάλασσα αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας;

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η ανάληψη της ευθύνης συντονισμού της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» από το στρατηγείο στη Λάρισα, αναβαθμίζει το κύρος της χώρας μας και ενισχύει τη θέση της, τόσο σε γεωστρατηγικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Θα ήθελα όμως εδώ να προσθέσω κάτι που ξεφεύγει της προσοχής των περισσότερων μας. Η ένταξή μας στη συγκεκριμένη αποστολή αφορά τα δικά μας εθνικά συμφέροντα και όχι κάποιου άλλου.

Σε οικονομικό επίπεδο στοχεύουμε στην αποκατάσταση της απρόσκοπτης κίνηση της ναυσιπλοΐας, όπου ένα μεγάλο μέρος της είναι ελληνικών συμφερόντων. Επίσης η αποφυγή του αυξημένου μεταφορικού κόστους, που συνεπάγονται οι εναλλακτικές διαδρομές, ανακουφίζει τα νοικοκυριά από τις πληθωριστικές πιέσεις και τέλος, θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπορική κίνηση στα λιμάνια της Μεσογείου.

Από γεωστρατηγικής πλευράς, ο ρόλος της χώρας μας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ισχυροποιείται περαιτέρω και η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας της περιοχής. Συνεπώς, η ανάληψη της ευθύνης του συντονισμού της επιχείρησης από τη χώρα μας, εξυπηρετεί πλήρως τα πολλαπλά συμφέροντα μας.

4.    Πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε  προχωρήσει σε μόνιμες και στοχευμένες παρεμβάσεις που ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, το “ξεπάγωμα” των τριετιών  στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση των συντάξεων, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αγρότισσες. Ταυτόχρονα, τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα όπως είναι το Market Pass, το «Καλάθι του νοικοκυριού», η «Μόνιμη Μείωση Τιμής», ενώ συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι και η επιβολή προστίμων από την ΔΙΜΕΑ.  Μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 25.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους σχεδόν 13,5 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, για τη διόρθωση στρεβλώσεων στην αγορά και την αντιμετώπιση παραπλανητικών προσφορών και εκπτώσεων, ψηφίστηκαν νέα μέτρα που στοχεύουν να συγκρατήσουν τις τιμές, ακόμα και σε βασικά προϊόντα όπως το βρεφικό γάλα. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι παρούσα για να λάβει οποίο μέτρο απαιτείται ή είναι δυνατό να ληφθεί, για να ενισχυθούν τα εισοδήματα και να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra News στις 11 Φεβρουαρίου 2024.