Η “μητέρα” των μεταρρυθμίσεων και το “βαθύ” κράτος

Τα χρόνια των μνημονιακών υποχρεώσεων “χάθηκαν” χωρίς να γίνει τελικά, η ουσιαστική μεταρρύθμιση, αυτή που έπρεπε να αποτελούσε τη “μητέρα” των μεταρρυθμίσεων:
Τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.

Το ελληνικό κράτος παραμένει ο μεγάλος ασθενής αλλά και ουσιαστικά το μεγάλο εμπόδιο για την πρόοδο της πατρίδας μας.

Παραμένει βαθιά συντηρητικό, συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και δυσκίνητο.

Άλλωστε αυτό ήταν που χρεωκόπησε πριν μερικά χρόνια.

Και δεν χρεωκόπησε μόνο σε οικονομικό επίπεδο.

Χρεωκόπησε κυρίως σε επίπεδο νοοτροπιών, διαδικασιών και λειτουργίας.

Κάνουμε λάθος να αντιμετωπιζουμε τη μεταρρύθμιση στο κράτος μόνο ως πρόβλημα παραγωγικότητας των δημοσίων υπηρεσιών.

Το μεγάλο πρόβλημα στο σύγχρονο ελληνικό κράτος είναι η αρχιτεκτονική του και η φιλοσοφία του.

Μια αρχιτεκτονική που οδηγεί σε ένα αναχρονιστικό συγκεντρωτισμό και σε μια τεράστια απόσταση από τους πολίτες, την οικονομία και τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Η αρχιτεκτονική του κράτους οδηγεί στην “ενός ανδρός αρχή” δηλαδή την τεράστια συσσώρευση εξουσίας γύρω από το πρωθυπουργό.

Η λύση είναι μια νέα αρχιτεκτονική αποκέντρωσης.

Ξεκινώντας από την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών, των επιχειρήσεων, της ελεύθερης οικονομίας.

Και κάνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του κράτους απλό και ξεκάθαρο αφαιρώντας δύναμη από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για φορολογική αποκέντρωση και οι λυσσώδεις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψαν με εντυπωσιακό τρόπο ποιες είναι οι δυνάμεις μεταρρύθμισης του ελληνικού κράτους και ποιες είναι οι δυνάμεις συντήρησής του.

Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ αποκάλυψε το “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ και τι είναι τελικά αυτό που κρατά πίσω την πατρίδα μας .

Είναι το “βαθύ” κράτος που υπερασπίζεται κατεστημένες δομές και αντιλήψεις, κατεστημένα συμφέροντα και που στη δεδομένη συγκυρία βρίσκει πολιτική κάλυψη από το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτή την αντίληψη πρέπει να απαντήσουμε ξεκάθαρα. Η χώρα χρειάζεται βαθιές αλλαγές μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται μια νοοτροπία που θα μετατρέψει το “βαθύ” κράτος απο δυνάστη, σε σύμμαχο των πολιτών.