"Η Κυβέρνηση παίρνει άριστα με βάση το έργο της"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ONE VOICE και στο δημοσιογράφο Ανδρέα Μαραθιά. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνει τη θητεία. Τι βαθμό θα της βάζατε;

Από τον Ιούλιο του 2019 που αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου μέχρι σήμερα συνέβησαν πολλά. Η πανδημία του κορονοϊού, οι σοβαρές ελληνοτουρκικές κρίσεις και οι απειλές, το μεταναστευτικό, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η μεγάλη ενεργειακή κρίση είναι τα γεγονότα που έχουν σηματοδοτήσει την εποχή μας. Και ενώ θα περίμενε κανείς οι εξελίξεις αυτές να φρενάρουν το έργο της κυβέρνησης, αυτό δε συνέβη. Η οικονομική ανάκαμψη ήταν εντυπωσιακή αυτά τα 3,5 χρόνια. Συνολικά η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει ψηφίσει 375 νόμους, εκ των οποίων οι 121 ψηφίστηκαν το 2022. Άλλωστε παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προχωρά με σχέδιο και οι προσπάθειές της αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα δεν είναι πλέον πηγή προβλημάτων στην Ευρώπη, αλλά γίνεται μια χώρα που μπορεί να προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και να πρωτοπορεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να εξασφαλίσει ασφάλεια και σταθερότητα σε δύσκολους καιρούς. Συνεπώς θεωρώ ότι η κυβέρνηση παίρνει άριστο βαθμό με βάση το παραγόμενο έργο της και τα μετρήσιμα αποτελέσματα που έχει.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη εποχή για τις εκλογές, καθώς το πιθανό ενδεχόμενο διπλών εκλογών σημαίνει μια προεκλογική περίοδο δύο μηνών τουλάχιστον και με ένα "γείτονα" απέναντι προκλητικό και απρόβλεπτο;

Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς. Έχουμε μπει στον τέταρτο χρόνο της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Από την άνοιξη έως τις αρχές καλοκαιριού, οποιαδήποτε ημερομηνία είναι πιθανή. Σε ότι αφορά την Τουρκία και την προκλητική συμπεριφορά της, έχω να πω οτι δεν φοβόμαστε. Η Ελλάδα έχει θωρακιστεί αυτά τα 3,5 χρόνια αμυντικά και διπλωματικά. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα αποπειραθεί να πραγματοποιήσει τις απειλές της. Βέβαια το καλύτερο για τη σταθερότητα της χώρας θα ήταν να είχαμε εκλογές μια φορά με ενισχυμένη αναλογική. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπετε όμως οτι είχε άλλες προτεραιότητες όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Εκτιμάτε ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας; Ή είναι μονόδρομος οι δεύτερες κάλπες με σκοπό τη αυτοδυναμία;

Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις ερχόμενες εκλογές και στη δεύτερη κάλπη θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η απλή αναλογική, το έχουμε πει άλλωστε από το 2016, είναι ένα σύστημα ακυβερνησίας. Η χώρα χρειάζεται να έχει μια σταθερή κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό που να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και στο τέλος της ημέρας να λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες.

Στο μέτωπο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής φαίνεται ότι θα κριθούν οι εκλογές λόγω και της πληθωριστικής-ενεργειακής κρίσης. Πως σχολιάζετε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για επιδοματική πολιτική και προεκλογικές παροχές;

Κατά την γνώμη μου η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης είναι απολύτως αναγκαία στις συνθήκες που ζούμε, αλλά εντελώς εφήμερη. Μόνιμες είναι οι περικοπές φόρων που κάνει διαρκώς η κυβέρνηση 3,5 χρόνια τώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης και όχι από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Παράλληλα, η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η μείωση της ανεργίας, οι αυξήσεις στους συνταξιούχους, το καλάθι του νοικοκυριού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, δύο φορές το 2022 και μια που θα έρθει το 2023, καθώς και το market pass μετριάζουν τις συνέπειες της ακρίβειας. Το αποτέλεσμα είναι ο πληθωρισμός στη χώρα μας να βρίσκεται κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από την άλλη, αναφορικά με την κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμαι εάν θα πρέπει ή όχι μια συνετή και υπεύθυνη κυβέρνηση να στέκεται στο πλάι των πολιτών με την εφαρμογή των πολιτικών που ανέφερα προηγουμένως. Θα περίμενα από το ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσουν το γεγονός ότι το 2023 το ΑΕΠ της χώρας θα είναι 45 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το 2018 που ήταν η τελευταία οικονομική χρονιά της διακυβέρνησής τους. Δεν το κάνουν διότι δεν θέλουν να παραδεχτούν την πολύ καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι συμπολίτες μας δυσκολεύονται, αλλά ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πολλά θετικά μέτρα που τους ενισχύουν. Θα συνεχίσουμε, στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων της οικονομίας, την ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών και πιστεύω πως η συνολική πολιτική μας θα κριθεί θετικά από τους πολίτες.

Κατα την αντιπολίτευση οι υποθέσεις των υποκλοπων-παρακολουθήσεων, της Μαρίας Σπυράκη, των απευθείας αναθέσεων και της εξυπηρέτησης συμφερόντων στιγματίζουν την 4ετία Μητσοτάκη, θέτοντας επί τάπητος ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής. Τι απαντάτε; Πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τελικά την κρίση των ψηφοφόρων;

Δεν αποδέχομαι τέτοια κριτική. Θα ήθελα να μου πείτε τι είδους συμφέροντα έχει εξυπηρετήσει η κυβέρνηση. Τους μόνους που έχει εξυπηρετήσει είναι τους Έλληνες. Τους 250.000 συμπολίτες μου που βρήκαν δουλειά, τους συνταξιούχους που βλέπουν αυξήσεις για πρώτη φορά μετά απο 12 χρόνια ή πήραν επιτέλους την κύρια σύνταξή τους και γενικά την κοινωνία που ένιωσε τη στήριξη τις περιόδους του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης. Οι απευθείας αναθέσεις την περίοδο 2020-21 ήταν μόλις 1,7 δις ευρώ. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες των αναθέσεων προέκυψαν από τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και είναι απόλυτα νόμιμες αφού ελέγχθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψευδώς ανεβάζει το ποσό αυτό στα 7 δις ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τις αναθέσεις της Αυτοδιοίκησης ή και “κλειστούς” διαγωνισμούς. Πρόκειται για “Συριζαϊκή λογιστική” που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη, για την οποία έχει ανασταλεί η κομματική ιδιότητα, δεν είναι επ ουδενί θέμα διαφθοράς. Δεν έλαβε χρήματα, απλώς είναι υπεύθυνη για το συνεργάτη της και σας υπενθυμίζω πως ήδη έχει επιστρέψει τα χρήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναλαμβάνοντας της ευθύνη. Σε σχέση με το θέμα των υποκλοπών από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση Ανδρουλάκη, αναγνωρίσαμε μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Υπήρξαν παραιτήσεις και φέραμε άμεσα προς ψήφιση ένα νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία της ΕΥΠ, καθώς και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Καλούμε όποιον επικαλείται στοιχεία να τα προσκομίσει στη δικαιοσύνη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια για την εξέταση τους και αναμένουμε τα συμπεράσματα της έρευνάς της. Οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση κινείται με διαφάνεια και δεν έχει καμία πρόθεση να κρύβει προβλήματα κάτω από το χαλί. Όπου πρέπει αναλαμβάνει και την ευθύνη, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Πιστεύω, λοιπόν, πως οι πολίτες κρίνουν θετικα τη στάση μας.

Εν τέλει ποιο κρίνετε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών εκλογών για τη χώρα και για τι δεσμεύεται η ΝΔ;

Αρχικά το διακύβευμα των εκλογών είναι η σταθερότητα της χώρας. Αν οι Έλληνες θα επιλέξουν να δώσουν δεύτερη εντολή στην προκοπή και την πρόοδο που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση και τον λαϊκισμό που εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς θα εξηγήσουμε στους Έλληνες τι έχουμε πετύχει αυτά τα τέσσερα χρόνια και το δίλημμα των προσεχών εκλογών θα είναι ξεκάθαρο. Μητσοτάκης ή Τσίπρας! Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για να συνεχίσει η χώρα στον ίδιο δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού και να δοθεί την επόμενη 4ετία έμφαση στην αύξηση των μισθολογικών αποδοχών όλων των Ελλήνων.

Η συνένετευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ONE VOICE στις 31 Δεκεμβρίου 2022