"Η ηθική αξία των Γλυπτών"

H απρεπής και διπλωματικά λανθασμένη απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μειώνει το πολιτικό μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας και αναδεικνύει το γεγονός πως η ορθότητα των ελληνικών επιχειρημάτων φέρνει σε δύσκολη και μειονεκτική θέση τους Βρετανούς. Τώρα ό,τι έγινε, έγινε και το ερώτημα είναι πως συνεχίζουμε από εδώ και πέρα.

Η διαπραγμάτευση γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο, αλλά θεωρώ πως η τελική έκβαση της υπόθεσης δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Βρετανικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα όμως πρέπει πλέον να δράσει διαφορετικά.

Η χώρα μας είναι σπουδαία επειδή έχει ηθικό, ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα. Ας μην ξεχνάμε πως η πνευματική και ηθική υπόσταση της Ευρώπης βασίζεται στο αρχαίο Ελληνικό πνεύμα και πως αυτό το πνεύμα ήταν υπεύθυνο για τη διασπορά της φιλελληνικής σπίθας στην Ευρώπη του 18ου και 19ου αιώνα, που ζέστανε τη φλόγα της Επανάστασης που οδήγησε στο σύγχρονο έθνος των Ελλήνων.

Βασισμένοι σε αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, πρέπει σήμερα να ανοίξουμε μια μεγάλη συζήτηση για τον ανθρωπισμό, τις σύγχρονες αξίες και τη Δημοκρατία. Να αναζητήσουμε ξανά τις ρίζες της Ευρώπης στο ελληνικό πνεύμα και εκεί να ψάξουμε τις λύσεις για τα προβλήματα της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί ενός διεθνούς οδοιπορικού ανθρωπιστικών αξιών. Να εξηγήσουμε σε όλο τον πλανήτη τι συμβόλιζε ο Παρθενώνας και η Αρχαία Αθήνα. Ποια είναι η συνεισφορά στο σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης. Να δούμε ξανά το πλαίσιο και τους κανόνες του δημόσιου διαλόγου, να ανακαλύψουμε ξανά την ανοχή στο διαφορετικό και την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και ναι, η λύση μέρους των σύγχρονων προβλημάτων μας και επιστροφή σε αυτές τις αξίες θα μπορούσε να έχει τον συμβολισμό της. Την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Να ενώσουμε, νοητά, το σήμερα με το χθες και την επιστροφή στις διαχρονικές αξίες μας.

Είμαι Έλληνας και θέλω να δω τα Γλυπτά πίσω στην πατρίδα τους. Ήρθε όμως η ώρα να υπερβούμε τα υπαρκτά, νομικά μας επιχειρήματα και να δώσουμε υπόσταση στην ηθική αξία αυτών των μαρμάρων. Η ηθική αξία παρακίνησε τον 19ο αιώνα την παγκόσμια κοινότητα υπέρ μας, η ηθική αξία θα την πιέσει και σήμερα.

https://www.liberal.gr/politiki/i-ithiki-axia-ton-glypton