Η φιλοσοφία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας

Ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη είναι η έλλειψη των εμβολίων. Η επιθυμία όλων μας να τελειώσουμε από τον εφιάλτη του κορωνοϊού είναι μεγάλη. Η πίεση στην ηγεσία της ΕΕ απο τα κράτη-μέλη αυξάνεται ώστε οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες να

οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Ο χαμηλός αριθμός εμβολίων ανάγκασε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ να θέσει τις δικές της προτεραιότητες. Στη χώρα μας η κυβέρνηση επέλεξε την ηλικιακή προτεραιοποίηση, αφού πρώτα εμβολιάστηκαν οι υγειονομικοί και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας. Η επιλογή αρχικά έγινε δεκτή χωρίς καμία κριτική. Ο περιορισμός όμως στη διαθεσιμότητα των εμβολίων ξανάφερε τη συζήτηση στο προσκήνιο.

Υπάρχουν συμπολίτες μας που υποστηρίζουν πως κακώς έκανε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση και πως έπρεπε τελικά η κατηγοριοποίηση να γίνει με διαφορετικά κριτήρια. Έχει όμως βάση αυτή η προσέγγιση;

Η Αττική και πολλές περιοχές της χώρας είναι σήμερα σε απαγορευτικό και πολλές άλλες περιοχές είναι υπό αυστηρούς περιορισμούς. Για ποιο λόγο όμως γίνεται αυτό; Το απαγορευτικό επιβάλεται όταν τα κρούσματα αυξάνουν και το σύστημα υγείας πιέζεται. Ο κίνδυνος να ξεφύγει η πανδημία είναι πάντα υπαρκτός.

Ποιοι όμως καταλήγουν στα νοσοκομεία ή κινδυνεύουν περισσότερο απο τον κορονοϊό; Η απάντηση βρίσκεται στις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης του κορονοϊού που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως στις ηλικίες άνω των 65 ετών τα κρούσματα είναι μόλις 16,9%. Το 76,1% των κρουσμάτων βρίσκεται στις ηλικίες 18-64! Θα έλεγε κανείς πως τελικά έχουν δίκιο αυτοί που υποστηρίζουν πως έπρεπε να υιοθετηθούν διαφορετικά κριτήρια στον εμβολιασμό.

Στην επιστήμη όμως η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η εικόνα αντιστρέφεται στη θλιβερή στατιστική των θανάτων. Τα δεδομένα δείχνουν πως το 81,6% των θανάτων είναι στις ηλικίες άνω των 65. Ίδια εικόνα περίπου και στις διασωληνώσεις όπου το 63,3% είναι στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Η δεύτερη κατηγορία σε θανάτους και διασωληνώσεις είναι αυτή των 40-64 ετών. Αν λάβει κανείς υπόψιν και αυτές τις ηλικίες, τότε το 90% των θανάτων και το 80% των εισαγωγών στις ΜΕΘ αφορούν συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Αφού τελικά ο λόγος των απαγορευτικών είναι να ανακουφίσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να θωρακίσουμε αυτούς που είναι πιο πιθανόν να καταλήξουν στο νοσοκομείο! Αυτοί είναι οι πολίτες άνω των 60 που πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και συνεπώς, η επιλογή της κυβέρνησης είναι σωστή.

Μέχρι τέλος Μαρτίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια πολίτες. Είναι απολύτως λογικό να υπολογίζει κανείς πως οι συμπολίτες μας άνω των 60 θα εμβολιαστούν εντός του Απριλίου. Τότε η πίεση από το σύστημα υγείας θα φύγει και θα κοιτάμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Με μάσκες, με αποστάσεις αλλά με ελάχιστους διασωληνομένους και θανάτους. Η αρχή του τέλους της πανδημίας είναι πολύ κοντά. Στην επιστήμη τα δεδομένα λένε πάντα την αλήθεια!

https://www.iefimerida.gr/ellada/i-filosofia-toy-emboliastikoy-programmatos-sti-hora-mas