"Η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών"

Ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νότιο Τομέα κ. Τάσος Γαϊτάνης φιλοξενήθηκε σήμερα στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Κώστας Παπαχλιμίντζος και Χριστίνα Βίδου.

Αρχικά ο κ. Γαϊτάνης αναφερόμενος στο χθεσινό τραγικό συμβάν με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του, σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται πλέον μια συνεκτική πολιτική, μια πολιτική αλληλεγγύης, με ίσο καταμερισμό βαρών, το πρώτο βήμα της οποίας έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ. Από την άλλη επισήμανε πως η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να σταματήσει τα κυκλώματα των διακινητών και εκεί συμπλήρωσε ότι χρειάζεται πραγματικά η συνεργασία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με χώρες που είναι εκτός αυτής. «Η Ευρώπη οφείλει και πρέπει να παράσχει βοήθεια σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη και όχι να τροφοδοτεί με την στάση της τη διακίνηση ψυχών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε πως εάν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων θα λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη κάνουν λάθος. Αυτή δεν είναι η λύση στο πρόβλημα υπογράμμισε και εξήγησε πως στη χώρα μας εφαρμόζουμε μια αυστηρή μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και πολιτική μετανάστευσης και προσελκύουμε μετανάστες όπου χρειάζεται, μέσω διακρατικών συμφωνιών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Η δική μας πολιτική πρέπει να σκεφτείτε πόσα πλοιάρια έχει αποτρέψει από το να ξεκινήσουν με κίνδυνο από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ή από οπουδήποτε αλλού για να έρθουν στην Ελλάδα», υποστήριξε.

Ερωτώμενος για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το ζήτημα, ο κ. Γαϊτάνης σημείωσε πως πράγματι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν τα έχουμε κρύψει. Όμως συμπλήρωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ, παρουσιάζοντας τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Παραλάβαμε το 2019 τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στα 3,8 δις και σήμερα είναι στα 5,2 δις ετησίως (37% αύξηση). Οι υπηρετούντες στο ΕΣΥ ήταν 100 χιλιάδες, ενώ σήμερα είναι 107.500 και οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι 500 περισσότεροι από το 2019». Προφανώς υπογράμμισε πως χρειάζεται ενίσχυση το σύστημα και γι’ αυτό το λόγο εξήγησε το πρόγραμμα της ΝΔ μιλάει για 10 χιλιάδες προσλήψεις την επόμενη τετραετία καθώς και για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Μας κατηγορούν από την αντιπολίτευση ότι αργήσαμε. Τους απαντάμε οτι μια δεκαετής περίοδο αποεπένδυσης της χώρας που επηρέασε σημαντικά και το χώρο της υγείας, δεν μπορεί πλήρως να αποκατασταθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια», κατέληξε λέγοντας.