Η Ελλάδα ως ιδέα

Διακόσια χρόνια πριν, η αναβίωση του κλασσικού πνεύματος και των αξιών του ελληνισμού έβαζε φωτιά στην καρδιά και τα μυαλά των ευρωπαίων. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες μόλις είχαν εξεγερθεί και η φιλελεύθερη επανάσταση ενέπνεε όλη την Ευρώπη. Διακόσια χρόνια μετά έχουμε πετύχει πολλά. Απο μια μικρή και φτωχή χώρα στην περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γίναμε μια ισχυρή χώρα στον πυρήνα της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, με Δημοκρατικούς θεσμούς και παρά την τελευταία οικονομική κρίση, με ενα υψηλό επίπεδο ζωής. Η φετινή επέτειος δυστυχώς δε γιορτάζεται στην έκταση που θα θέλαμε. Η πανδημία, μας υποχρεώνει να αναστείλουμε πολλές απο τις εκδηλώσεις, μα η επέτειος είναι ένα ιστορικό γεγονός και προσωπικά θεωρώ πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε την ανασκόπησή μας, αλλά και να θέσουμε τις προτεραιότητες για το μέλλον.

Αυτό που έδωσε στην ελληνική επανάσταση παγκόσμια διάσταση εκείνη την εποχή ήταν το γεγονός πως η Ελλάδα και οι αξίες που πρεσβεύει είναι πάντα επίκαιρες για την ανθρωπότητα. Η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η Ισονομία είναι ακόμα το ζητούμενο για πολλές χώρες του κόσμου.

Το πολιτιστικό μας απόθεμα ζηλευτό. Ο αρχαίος πλούτος, η ιστορία και η γλώσσα μας είναι μνημεία πανανθρώπινα που εμπνέουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα στην ιστορική της διαδρομή έχει δώσει απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρωπότητας.

Λέμε συνεχώς πως ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Νομίζω πως είναι πολύ κοντόφθαλμη αυτή η οπτική. Η Ελλάδα, ως ιδέα είναι η βαριά μας βιομηχανία. Αυτή η ιδέα μας έδωσε πνοή να περάσουμε τους κάβους διακοσίων ετών και η Ελλάδα ως ιδέα θα μας κρατήσει ζωντανούς ως έθνος στα πέρατα των αιώνων. Σε αυτές τις αξίες θα πρέπει να επενδύσουμε για να εξαπλώσουμε τον ελληνισμό στο σύγχρονο κόσμο.

https://www.protothema.gr/blogs/tasos-gaitanis/article/1108033/i-ellada-os-idea/