Η Ελλάδα τρέχει στο μέλλον με άλματα

Τα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης άφησαν πολλά τραύματα στη χώρα μας. Άλλαξαν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, περιουσίες χάθηκαν και η σχέση των πολιτών με το κράτος δοκιμάστηκε. Στο τέλος της δεκαετίας, η χώρα είχε ξεπεράσει την κρίση μόνο στα χαρτιά. Ειδικά την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την οικονομία δοκιμάστηκαν οι θεσμοί αλλά και η αξιοπιστία της χώρας. Είναι γνωστό σε όλους τι ακριβώς συνέβη στις αρχές του 2015.

Από τον Ιούλιο του 2019 έχουμε μια νέα κυβέρνηση. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε άνεμο αισιοδοξίας στη χώρα. Οι πολίτες είδαν άριστη οργάνωση από την πρώτη κιόλας μέρα και τα πρώτα νομοσχέδια κατατέθηκαν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο αμέσως. Ήταν τόσο εντυπωσιακό το διάστημα των 100 πρώτων ημερών, ώστε η κυβέρνηση βελτίωνε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Εδώ και 18 μήνες, και παρά τις κρίσεις, οι Έλληνες αισθανόμαστε πως η χώρα μας αλλάζει και προχωρά με άλματα!

Ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν είχε διαχειριστεί με επιτυχία τρεις, παράλληλες, κρίσεις. Αναφέρομαι φυσικά στην πανδημία του covid-19, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Σε αυτές τις κρίσεις ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λειτούργησαν με τρόπο που ενέπνευσαν ασφάλεια και σιγουριά στους πολίτες.

Η υγειονομική κρίση υποχρέωσε το κράτος μας να κάνει ψηφιακά άλματα. Για πρώτη φορά η τηλεκπαίδευση λειτούργησε σε τόσο ευρεία κλίμακα και εκατοντάδες υπηρεσίες προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά στους πολίτες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε μέσα σε 8 μήνες όσο ποτέ στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κλίνες ΜΕΘ όπου αυξήθηκαν κατά 130%!

Στην οικονομική διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, η χώρα τα κατάφερε εξίσου καλά. Είναι αναγνωρισμένη ως καλή πρακτική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ασπίδα που απλώθηκε στη χώρα μας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Eurostat η χώρα μας είναι η τρίτη σε κατάταξη στην αναπλήρωση απωλειών εισοδημάτων, ύστερα από την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν επίσης σημαντικές. Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων επενδύσεων, μειώθηκαν οι φόροι, έγιναν μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ξεμπλόκαραν μεγάλες επενδύσεις όπως του Ελληνικού. Οι κινήσεις αυτές δεν πέρασαν απαρατήρητες. Οι διεθνείς αγορές άρχισαν να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Τα επιτόκια των ομολόγων άρχισαν να πέφτουν. Μεγάλες εταιρίες έστρεψαν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας και παρά το ρευστό διεθνές περιβάλλον αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Pfizer, η Microsoft και η Volkswagen είναι μερικές από αυτές. Γεγονός σίγουρα αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια. Η ταχύτητα με την οποία πρωθούνται οι τεχνολογικές αλλαγές είναι τόσο μεγάλη που η χώρα μας θα γίνει η 3η στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία και την Αυστρία, που θα αποκτήσει δίκτυο 5G.

Πέρα από τις οικονομικές παρεμβάσεις, δεν θα πρέπει να ξεχάσω και την αναφορά στην ψήφο των Ελλήνων της διασποράς. Αυτός ο νόμος ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία της Νέας Δημοκρατίας και υλοποιήθηκε άμεσα. Μπορεί να μην ήταν στο εύρος που επιθυμούσαμε –οι προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη στήριξη από τα άλλα κόμματα μας ανάγκασε να την περιορίσουμε– αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Ενώνουμε τους Έλληνες όλου του κόσμου με τη Μητρόπολη. Είναι αναγκαίο οι Έλληνες της διασποράς να αποκτήσουν μεγαλύτερη σχέση με ό,τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φτιάξουμε ένα μεγάλο και ισχυρό Δίκτυο Ελληνισμού.

Θα μπορούσα να γράψω ακόμα περισσότερα για όσα γίνονται στην πατρίδα. Νομίζω όμως πως είναι πλέον εμφανές αυτό που συμβαίνει. Το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο, δεδομένου και του γεγονότος πως η χώρα μας έχει να διαχειριστεί και τα 32 δισ. ευρώ που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Είναι σίγουρο πως μετά από λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει αλλάξει πρόσωπο και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν σφραγίσει τη νέα εποχή!