Η αλλαγή να ξεκινήσει απο το ίδιο κράτος

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα βασικά προβλήματα της χώρας είναι η οικονομία, η ανεργία και η ασφάλεια. Κατά τη γνώμη μου όμως το βασικότερο πρόβλημα είναι το ίδιο το κράτος! Αυτό τελικά δημιουργεί τα προβλήματα στην οικονομία, την αγορά εργασίας ή στην ασφάλεια!
Η πατρίδα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι πολίτες αναζητούν ηγεσία και όραμα. Εδώ και χρόνια ψάχνουμε τους μεγάλους μας στόχους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τις επιμέρους πολιτικές,όμως θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες και αυτό που φαίνεται σήμερα σαν προτεραιότητα είναι το νέο ελληνικό κράτος!

Είναι πλέον αποδεκτό ότι το ελληνικό κράτος είναι μια γραφειοκρατική και συγκεντρωτική δομή που τελικά καταπνίγει κάθε δημιουργικό Έλληνα, κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Το ιστορικό μας αποτύπωμα βασίστηκε πάνω σε δύο έννοιες. Την πόλη και τον πολίτη!

Εμείς οι Έλληνες δώσαμε πρώτοι εμπιστοσύνη και ελευθερίες στους πολίτες. Ο ελληνισμός αντιμετώπισε τον πολίτη ως σύμμαχο και αναπτύχθηκε γύρω από τις πόλεις και τις κοινότητες.

Η δική μας προβολή στο μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι η επιστροφή στο παρελθόν του ελληνισμού.

Αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουμε την παραγωγική μας δομή, την παιδεία, αν θέλουμε να δούμε τους πολίτες συμμέτοχους, αν θέλουμε να πάμε μπροστά, τότε πρέπει να δώσουμε στις πόλεις μας τα εργαλεία για να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες, πρέπει να τις αφήσουμε ελεύθερες να ανταγωνιστούν και να συνεργαστούν.

Το όραμα για την επόμενη Ελλάδα πρέπει να είναι οι δεκάδες αναπτυξιακές ιστορίες για κάθε πόλη ξεχωριστά.

Είναι η Αθήνα ως διεθνές κέντρο παιδείας, πολιτισμού και τουρισμού.

Είναι η Θεσσαλονίκη ως νέο οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων.

Ο Πειραιάς ως ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν αναξιοποίητα πλεονεκτήματα.

Μια πολύ-πολική Ελλάδα πρέπει να είναι η απάντηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πάψει το ελληνικό κράτος να βάζει εμπόδια και να σηκώνει τοίχους αντί για δρόμους ανάπτυξης.

Ναι λοιπόν. Ο συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία και ο κρατισμός είναι τα μεγάλα εμπόδια για μια νέα Ελλάδα.

Και τελικά η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο η Αθήνα. Πρέπει να γίνει μια χώρα πολλών οικονομικών κέντρων. Πρέπει να γίνει μια χώρα πραγματικής αυτοδιοίκησης.

Πριν λίγο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόλμησε και έβαλε στο τραπέζι μια πρόταση σταθμό. Τη φορολογική αποκέντρωση προς τους δήμους με την ελευθερία να ορίζουν αυτοί τον φόρο ανάλογα με τις δικές τους ανάγκες.

Πάνω στην αλλαγή αυτή είναι δυνατό να δομηθεί η νέα Ελλάδα της αποκέντρωσης.

Η πρόταση της ΝΔ συνάντησε την πολύ μεγάλη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και οτιδήποτε αλλάζει το σημερινό μας κράτος θα ενοχλήσει τα κατεστημένα.

Τελικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που χρεοκόπησε δεν ήταν ο Έλληνας πολίτης. Αυτό που χρεοκόπησε ήταν το κράτος.

Η κρίση που περάσαμε πρέπει να είναι η ευκαιρία μας να αλλάξουμε και να φτιάξουμε ένα νέο κράτος.

Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή είναι και η επιθυμία της πλειονότητας των Ελλήνων.

* Ο κ. Τάσος Γαϊτάνης είναι Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ