Επέκταση του Μετρό στην παραλία: Ένα από τα πιο κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη της Αττικής βρίσκεται εκτός σχεδίων

Πριν λίγες μέρες η Ατικό Μετρό ΑΕ ανακοίνωσε οτι το καλοκαίρι θα γίνει η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά. Είναι επίσης γνωστό οτι προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή της γραμμής 4

απο το Γαλάτσι μέχρι το Γουδή.

Η ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών είναι ένας βασικός παράγοντας ανάπτυξης μιας περιοχής. Ειδικά η δημιουργία δικτύου μετρό μπορεί να συμβάλει στην τουριστική, εμπορική και οικιστική ανάπτυξη. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο οτι όπου δημιουργούνται γραμμές Μετρό, εκείνες οι περιοχές αναπτύσσονται περισσότερο.

Στο Νότιο Τομέα της Αθήνας έχουμε το πιο όμορφο μέρος της Αττικής παραλίας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αλλά και τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Οι τρεις αυτοί πόλοι συμβολίζουν την εικόνας της Αθήνας για τα επόμενα 50 με 100 χρόνια αλλά επίσης είναι βέβαιο οτι αποτελούν πόλους ανάπτυξης, όχι μόνο για την Αττική αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Θα περίμενε κανείς οτι το κράτος θα αντιμετώπιζε την περιοχή του Νότιου Τομέα ως την κότα με τα χρυσά αυγά! Θα διαμόρφωνε ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης με σκοπό τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλασσίων υδάτων αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Σε ένα τέτοιο σχέδιο, κεντρικό ρόλο θα έπρεπε να έχει η επέκταση του Μετρό απο το κέντρο της Αθήνας προς την παραλία. Η Λεωφόρος Συγγρού έχει μεγάλα ξενοδοχεία, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, δύο νοσοκομεία, το ΚΠΙΣΝ αλλά και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Μετά και προς Γλυφάδα, υπάρχει η περίφημη Αττική ριβιέρα αλλά και η επένδυση που θα γίνει στο Ελληνικό.

Καταλαβαίνουμε όλοι τη σημασία που αποκτά η περιοχή μας ευρύτερα. Είναι λοιπόν αδιανόητο οτι στο σχεδιασμό του κράτους δεν υπάρχει η επέκταση του δικτύου του Μετρό προς αυτή την περιοχή.

Το παράδειγμα του τρόπου επέκτασης του Μετρό είναι μια ακόμη αστοχία που δείχνει το λανθασμένο και συγκεντρωτικό τρόπο που λειτουργεί το κεντρικό κράτος. Όταν οι αποφάσεις για την ανάπτυξη ενός τόπου λαμβάνονται χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς τις τοπικές ανάγκες τότε δεν υπάρχει ανάπτυξη!

Όσο πιο γρήγορα το πολιτικό μας σύστημα πάρει το μάθημα αυτό, τότε θα είναι καλύτερα για όλους και κυρίως για τη χώρα μας. Η ανάπτυξη δε διατάσσεται. Θα έρθει μόνο όταν πάρουμε τις ορθές αποφάσεις, αλλά κυρίως όταν έχουμε τη σωστή νοοτροπία.