"Εφικτή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κ. Τάσος Γαϊτάνης παραχώρησε συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου. 

 

1. Είναι εφικτός στόχος για τη Ν.Δ. η αυτοδύναμη Κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Στις πρώτες εκλογές, σε αυτές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά δύσκολος. Στις επόμενες όμως που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όλα τα δεδομένα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επιτύχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δίχως άλλο είναι στόχος απόλυτα εφικτός.

 

2. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλα κόμματα ή θα πάει σε τρίτες εκλογές;

Εμείς πιστεύουμε, όπως σας είπα, πως στις δεύτερες εκλογές θα υπάρχει αυτοδυναμία. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα δώσει κοινοβουλευτικές αναλογίες, ορθολογικότερες για τη διακυβέρνηση της χώρας. Απο εκεί και πέρα οι κρίσιμες εκλογές για την αυτοδυναμία είναι οι πρώτες. Όσο καλύτερα πάει η ΝΔ, τόσο πιο εφικτό θα είναι στις δεύτερες να φτάσει στο στόχο. Συνπεώς δεν πιστεύω πως θα χρειαστούν τρίτες εκλογές.

 

3. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει προεκλογικά τεχνάσματα τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός . Εσείς τι απαντάτε;

Πρόκειται για κοστολογημένες παροχές που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τις επερχόμενες εκλογές και που έρχονται να θεραπεύσουν τις αδικίες της προσωπικής διαφοράς που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που δημιουργεί η παγκόσμια πληθωριστική κρίση. Είμαι βέβαιος πως όσοι μας ασκούν αυτή την κριτική, θα μας έλεγαν οτι αφήνουμε τη κοινωνία στο έλεος της ακρίβειας αν δεν κάναμε κάτι. Εμείς επιλέγουμε τις πράξεις! Κι επίσης, θα ήθελα να επισημάνω πως πρόκειται για παροχές που χρηματοδοτούνται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και όχι από δανεικά ή την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, όπως γινόταν επι ΣΥΡΙΖΑ.

 

4. Ανησυχείτε ότι θα δούμε τραγικές καταστάσεις με την απόφαση του Αρείου Πάγου να απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς;

Δεν ανησυχώ ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε η απόφαση του Αρείου Πάγου, το μόνο που κάνει είναι να επικυρώνει ουσιαστικά το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα παρουσιάζεται μια εικόνα προς την κοινωνία, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο που λειτουργεί καλύτερα απ’ οτι στο παρελθόν και μάλιστα ανακοίνωσε και βελτιώσεις. Οι κατοικίες των ευάλωτων προστατεύονται και μέχρι τώρα έχουν ρυθμιστεί δάνεια σχεδόν 600.000 οφειλετών, αξίας 28 δις ευρώ. Παράλληλα θα ήθελα να σας επισημάνω οτι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ και πως η προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους είχαν, ήρθη το Φεβρουάριο του 2019. Είναι λοιπόν κυνικό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζονται ότι 25 χιλιάδες πλειστηριασμοί είναι πολύ λίγοι και απόλυτα υποκριτικό απο την άλλη, να μας κατηγορούν οτι δεν προστατεύουμε την πρώτη κατοικία.

 

5. Γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στην αγορά που έχουν φέρει σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Αυτό δεν είναι αληθές. Γίνονται συνεχώς έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Μόλις τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν πρόστιμα σε σούπερ-μάρκετ και σύμφωνα με το νόμο της ΝΔ, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι επωνυμίες τους. Μόνο για την αισχροκέρδεια έχουν γίνει 4.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα. Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν περισσότεροι έλεγχοι. Σε ότι αφορά την ακρίβεια η Ελλάδα είναι κάτω απο τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σίγουρα όμως είναι ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τους συμπολίτες μας και προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο. Βλέπετε πως κινήσεις όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχουν βοηθήσει στο να συγκρατηθούν οι τιμές και να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα. Σύντομα έρχεται και το Market Pass με επιστροφή του 10% επί των αγορών σε σούπερ-μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Η ενίσχυση θα καλύψει το 85% των νοικοκυριών. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Kontra στις 19 Φεβρουαρίου 2023