Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσου Γαϊτάνη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Γαϊτάνης, αναφορικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων της αισχροκέρδειας, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί άμεσα και έχει υλοποιήσει μέτρα με στόχο την αναχαίτιση του φαινομένου.

Συγκεκριμένα:

– Θεσπίστηκε «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Το περιθώριο μικτού κέρδους δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

– Άμεσα, θα ψηφιστεί διάταξη που θα ορίζει ανώτατο όριο 3% στην αύξηση των ενοικίων των επαγγελματικών μισθώσεων για όλο το έτος, έτσι ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις από υπέρογκες αυξήσεις ενοικίων.

– Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει 3,5 χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για αισχροκέρδεια.

– Ήδη βρίσκεται σε ισχύ ρύθμιση που επιβάλλει εβδομαδιαία καταγραφή των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων: άλευρα, ζωοτροφές, λιπάσματα, φυτικά έλαια. Κανείς δε θα μπορεί να δικαιολογήσει έλλειψη επάρκειας προϊόντων ώστε να αυξήσει αδικαιολόγητα τις τιμές!

– Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει στη Βουλή ειδική διάταξη, στα πρότυπα διάταξης για τον covid-19, ώστε να μπορεί η Γενική Γραμματέα Καταναλωτή να δημοσιοποιεί άμεσα τις επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες καταλογίζονται πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας. Είναι προφανές πως ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών.

Κατανοούμε πλήρως τις δυσκολίες των πολιτών. Στεκόμαστε δίπλα τους και προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα να περιορίσουμε καταχρηστικές αυξήσεις. Τα προβλήματα λύνονται όταν κατανοούμε την πραγματικότητα και την αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά στους δημαγωγούς που υπόσχονται εύκολες λύσεις.

https://dailypost.gr/politiki/dilosi-gaitani-sto-daily-post-me-sygkekrimena-metra-antimetopizoyme-tin-aischrokerdeia/