Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις που ταυτίζουν τον θύτη με το θύμα

Στη χώρα μας έχουμε καταξιωμένους αλλά και νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες που είναι ενεργοί πολίτες και συμμετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα. Εμείς δεν αντιδικούμε με τους καλλιτεχνικούς δημιουργούς. Αναδεικνύουμε όμως το γεγονός πως η συναυλία ειρήνης ενώ εμφανιζόταν να διοργανώνεται από ΜΚΟ, είχε ευθεία σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αντιμετωπίζεται ως ένα πολιτικό γεγονός, το οποίο όχι μόνο δεν έλαβε σαφή θέση υπέρ του θύματος και κατά του θύτη, αλλά ουσιαστικά προσπάθησε να τους εξισώσει. Εμείς πιστεύουμε πως για λόγους, αξιακούς, ηθικούς και πολιτικούς, η πολεμική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει ευθαρσώς να καταδικάζεται. Θα εξηγήσω το γιατί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί εδώ και ένα μήνα νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Η 24η Φεβρουαρίου θα αποτελεί εφεξής μια σκοτεινή ημέρα για την Ευρώπη, καθώς ο πρόεδρος Πούτιν εισέβαλλε σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο, εν ονόματι ενός αναθεωρητισμού που συναντούμε και στη δική μας περιοχή και που φυσικά απορρίπτουμε.

Η εισβολή όμως, πέρα από τα προφανή, που είναι η δοκιμασία του Ουκρανικού λαού και οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, δημιουργεί στην ήπειρό μας μια ανθρωπιστική κρίση άνευ προηγουμένου. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς. Παράλληλα, ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία, πυροδοτεί τις ενεργειακές ανατιμήσεις και προκαλεί μια επισιτιστική κρίση που θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Για τη χώρα μας, που δεν έχει τελειώσει πλήρως με τις συνέπειες της 10ετούς οικονομικής κρίσης και που αμέσως μετά αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊου, οι συνέπειες είναι σοβαρές και δοκιμάζουν τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Μπροστά σ' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η στάση της Ελλάδος είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και είναι θέση αρχών, αλλά υπηρετεί ταυτόχρονα και το εθνικό συμφέρον. Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις που ταυτίζουν τον θύτη με το θύμα. Άλλωστε θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Συνεπώς οι πολεμικές εισβολές αντιβαίνουν στις αξίες μας.

Ταυτόχρονα όμως, η στάση μας αποτελεί και μια ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν θιασώτη του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Η άμυνα της χώρας μας είναι ο υπέρτατος σκοπός, παρά τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι. Και φυσικά όταν τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν στην Ευρώπη δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς, ούτε να μιλάμε γενικά και αόριστα υπέρ της Ειρήνης. Απέναντι σε αυτόν τον παραλογισμό και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, θα ήταν μέγιστο ηθικό ατόπημα αν η χώρα μας κρατούσε ίσες αποστάσεις. Θα ήταν ατόπημα απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και θα εξασθενούσε σημαντικά τη θέση μας στο μέλλον, αν ο μη γένοιτο βρεθούμε σε ανάλογη κατάσταση. Παράλληλα προωθούμε την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα σύνορά μας και τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, δίπλα σε μια χώρα που δέχεται εισβολή, δίπλα στους ομογενείς μας και στους πρόσφυγες. Παρέχουμε τα εφόδια για να απαλύνουμε την ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί. Παραμένουμε στο πλάι των ιστορικών μας συμμάχων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και συναποφασίζουμε να μη δεχθούμε βίαιη αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη.

Έχουμε ξεκάθαρη θέση: είμαστε με το Δίκαιο και μόνο με το Δίκαιο!