Δεν τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τις ποινές των μελών της Χρυσής Αυγής βάζει οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας το ναζιστικό μόρφωμα. Δεν μπαίνουν όμως στο περιθώριο το μίσος, η μισαλλοδοξία, η βία και ο ρατσισμός που εκφράστηκαν μέσω της Χρυσής Αυγής και την οδήγησαν στα έδρανα του εθνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η μάχη κερδήθηκε, αλλά ο πόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να τον αγνοούμε.

Το τέρας είναι εδώ, δεν το έχουμε κερδίσει και για να το κάνουμε θα πρέπει να το κοιτάξουμε στα μάτια. Η πολιτική και κοινωνική απομόνωση του διχαστικού λόγου, της βίας και της μισαλλοδοξίας πρέπει να είναι καθολική. Τα άκρα ενώνονται πάνω σε αυτό το τρίπτυχο και αν κάποιοι παριστάνουν πως υπάρχουν “καλά” άκρα κάνουν το πρώτο λάθος. Η στάση του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να είναι σκληρή και ομόθυμη. Όποιο κόμμα δεν έχει τέτοια διάθεση επειδή προσδοκά λίγες παραπάνω ψήφους, τότε θα είναι συνένοχο.

Η ύπαρξη ανισοτήτων είναι μια αιτία που οδηγεί τον κόσμο σε ακραίες θέσεις. Η οικονομική κρίση έθεσε πολλούς στο περιθώριο. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν. Άνθρωποι έχασαν θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Νέοι με σπουδές και προσόντα δεν μπορούν να βρουν εργασία ή ακόμα κι αν βρουν είναι με τέτοιες αποδοχές που δυσκολεύονται να δουν το μέλλον με αισιοδοξία. Πολύ σωστά η κυβέρνηση στοχεύει στη στήριξη των πιο αδύναμων. Χρειάζεται μια συνεπής και στοχευμένη κοινωνική πολιτική, αλλά και από την άλλη ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο χωρίς πελατειακές σχέσεις που θα βασίζεται στον ανταγωνισμό, στην εξωστρέφεια, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και που τελικά θα επιβραβεύει τον ικανότερο.

Η τρίτη διάσταση είναι η θεσμική. Ο πολίτης δε θα πρέπει να αισθάνεται ανίσχυρος έναντι αυθαιρεσιών. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους. Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών είναι μια βάναυση συμπεριφορά που εξωθεί στα άκρα. Μια φιλελεύθερη Δημοκρατία πρέπει να έχει τον πολίτη και τα δικαιώματά του στο επίκεντρο. Τέλος, θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό και τις απλουστευμένες απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας.

Η περιπέτεια της Χρυσής Αυγής είναι ένα μάθημα για όλους μας. Ποιος ξέρει αν το πήραμε. Από σήμερα ξεκινάμε να δίνουμε τις εξετάσεις μας.

 

https://www.protothema.gr/blogs/tasos-gaitanis/article/1055561/den-teleiosame-me-ti-hrusi-augi/