Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ένα αποφασιστικό βήμα προς τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο να συζητήσουμε ουσιαστικά για τη δομή και την αρχιτεκτονική του κράτους μας αλλά και να ψηφίσουμε ανθρώπους που μπορούν να την υπηρετήσουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία. Η χώρα διοικείται από μερικές χιλιάδες προεδρικά διατάγματα και για σχεδόν τα πάντα αποφασίζει το περίφημο "κράτος των Αθηνών”.
 
Στη Ευρώπη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Υπάρχει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ουσιαστικά οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν για ένα σωρό θέματα που στη χώρα μας απαιτείται υπογραφή υπουργού. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι κατά μέσο όρο στις χώρες της ΕΕ εκτελούνται από την αυτοδιοίκηση 3 φορές περισσότερες δαπάνες σε σχέση με τη χώρα μας.

Αυτό πρακτικά δείχνει και τον βαθμό συγκεντρωτισμού του ελληνικού κράτους. Η χώρα μας χρειάζεται τελικά μια νέα αρχιτεκτονική και μια νέα δομή. Έτσι το κράτος μας θα λειτουργήσει καλύτερα.

Οι Περιφέρειες μπορούν να έχουν μεγάλη συμβολή στα θέματα της ανάπτυξης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας αφού διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Για τον λόγο αυτό και η ΝΔ έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην εκλογή των δεκατριών υποψηφίων Περιφερειαρχών που υποστηρίζει.

 

Από την άλλη, οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του δημότη αλλά και στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Στα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκαν, κατάφεραν να ανακουφίσουν τους πολίτες με πολλές κοινωνικές δράσεις.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει να εκλέξουμε περιφερειάρχες και δημάρχους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται ως αναγκαία την αποκέντρωση του κράτους και που είναι έτοιμοι να επωμιστούν νέες ευθύνες. Με άλλα λόγια πρέπει να έχουν προωθημένη αντίληψη για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και φυσικά λύσεις για τα προβλήματα των τοπικών τους κοινωνιών.
 
Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία οι εκλογές αυτές είναι κομβικής σημασίας. Για την αυριανή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δήμοι και Περιφέρειες θα είναι εταίροι στη διακυβέρνηση του κράτους και σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Πρέπει λοιπόν οι πολίτες να μην αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί. Ήρθε η ώρα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα.