Ας υπερασπιστεί η ακαδημαϊκή κοινότητα την πραγματική ελευθερία του Πανεπιστημίου

Η εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου με την ταμπέλα γύρω από το λαιμό προκαλεί σοκ. Ανυπεράσπιστος μπροστά σε μερικούς τραμπούκους αναγκάζεται να υπακούσει στις διαθέσεις τους.

Ο ίδιος μόνο γνωρίζει τι πέρασε όλες αυτές τις στιγμές. Τελικά, παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως δεν τελείωσε ο φασισμός. Η σοκαριστική επίθεση “φοιτητών” εναντίον ενός καθηγητή θα πρέπει να προβληματίσει. Το λιγότερο που έχει να κάνει η Πολιτεία είναι να συλλάβει αυτούς τους “ανθρώπους” και να τους στείλει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Θα πρέπει όμως να προβληματιστεί και η ίδια η Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Τί είναι τελικά η διαμαρτυρία, ποιά είναι τα όρια της και τελικά που τοποθετείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση;

Στην εποχή της Μεταπολίτευσης συνηθίσαμε τις εισβολές φοιτητών σε γραφεία καθηγητών, συνδικαλιστών σε γραφεία Διοικητών και πάσης φύσεως μπαχαλάκηδων σε χώρους ανυπεράσπιστων πολιτών, να τις θεωρούμε “Αγώνες” που όμως είχαν την ιδεολογική κάλυψη της Αριστεράς.

Η Αριστερά υιοθετεί την αντίληψη ότι το δίκιο είναι με το μέρος των πολλών. Αρκεί κάτι να το πιστεύουν οι πολλοί και αμέσως γίνεται μέρος του Δικαίου. Κάπως έτσι όμως φτάσαμε στα φαινόμενα που διαδραματίστηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Είναι γεγονός, ότι παρά την αλλαγή του νόμου του 2019 και την κατάργηση του ασύλου της παραβατικότητας, το θέμα εξακολουθεί να είναι ταμπού για μεγάλο μέρος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η εικόνα του τραμπουκισμένου πρύτανη παραπέμπει σε έγκλημα. Είμαι σίγουρος πως το γεγονός αυτό καθαυτό έχει σοκάρει πολλούς, αλλά δεν είναι η πρώτη φασιστική ενέργεια σε πανεπιστήμια. Θα πρέπει οι άνθρωποι του ακαδημαϊκού χώρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούν με την Αστυνομία. Τέτοιες εγκληματικές πράξεις είναι πέρα κάθε ηθικής αξίας και αντιτίθενται στην ελευθερία του λόγου και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αποτελεί παγκοσμίως προνόμιο των Πανεπιστημίων.

Μέχρι τώρα είχαν την δικαιολογία της αδράνειας της Πολιτείας. Απο τον Αύγουστο του 2019 έχουν ευθύνη και οι ίδιοι. Η Πολιτεία τους βοηθά. Κατάργησε το άσυλο, επικηρρύσει τους δράστες της αποτρόπαιας πράξης και ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες για ένα ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Ας βοηθήσουν και οι ίδιοι το Πανεπιστήμιο και ας βοηθήσουν τελικά ολόκληρη την κοινωνία να απαλλαγεί από φασιστικές πρακτικές και κοινούς εγκληματίες που λυμαίνονται τελικά την ίδια την Ελευθερία.

https://www.protothema.gr/blogs/tasos-gaitanis/article/1061352/as-uperaspistei-i-akadimaiki-koinotita-tin-pragmatiki-eleutheria-tou-panepistimiou/