Ανάρτηση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσου Γαϊτάνη: "Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας"

Ποιος προστατεύει τους καταναλωτές και ποιος τους ιδιώτες;

Προκειμένου στο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τα αντιπολιτευτικά τους αδιέξοδα, συνηθίζουν να προσφεύγουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις. Πάντα αυτή η τακτική μένει στη ρηχότητα των ρητορικών σχημάτων και ως εκ τούτου είναι εύκολο να αντικρουστεί με σοβαρή επιχειρηματολογία. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ της ενέργειας.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που με συγκεκριμένες πολιτικές πριμοδοτούσε τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα:

– Φορολόγησε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας του προηγούμενου διαστήματος κατά 90%.

– Θέσπισε πλαφόν στην τιμή παγίου τα 5 ευρώ, ώστε να μην υπάρχουν χρεώσεις δια της πλαγίας οδού.

– Αδρανοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεσμεύει τα υπερέσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να τροφοδοτήσουν τις επιδοτήσεις.

 

– Αναγκάζει τους προμηθευτές να δηλώνουν σε μηνιαία βάση την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

– Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο αν κρίνουν πως τους συμφέρει, χωρίς κανένα πρόστιμο, με μόνη προϋπόθεση την εξόφληση του προηγούμενου λογαριασμού.

– Η ΡΑΕ δημοσιοποιεί τις παραπλανητικές διαφημίσεις και θα εκκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Αυτά κάνει η κυβέρνηση σήμερα και όλα τα μέτρα είναι κατά των εταιριών που επιδιώκουν να αισχροκερδούν και υπέρ των καταναλωτών.

Αξία όμως έχει να θυμηθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όταν κυβερνούσαν.

– Το 2015 είχαν δεσμευθεί να χάσει η ΔΕΗ, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, τους μισούς της πελάτες και από το 90% να πέσει στο 50% της αγοράς. Έτσι ξεκίνησαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και πουλούσαν σε ιδιώτες το 50% της ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, με στόχο οι ιδιωτικοί πάροχοι να έχουν χαμηλότερες τιμές! Η κίνηση αυτή χρέωσε τη ΔΕΗ κατά 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019!

Τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ τις σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ΠΝΠ και αργότερα τις κατήργησε με νόμο, το φθινόπωρο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας. Κατά συνέπεια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί!

https://dailypost.gr/politiki/gaitanis-o-syriza-apaxione-systimatika-ti-dei-kai-enischye-toys-idiotikoys-parochoys-energeias/