14ο Συνέδριο ΝΔ: Για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας

Στη Νέα Δημοκρατία τα συνέδρια συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολιτικού μας λόγου. Τον καιρό που βρισκόμασταν στην Αντιπολίτευση διεξάγαμε εποικοδομητικό διάλογο, σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Οι μεταρρυθμίσεις και όλο το έργο που εκτελεί σήμερα η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά αντικείμενο διαβούλευσης δύο συνεδρίων μας. Σήμερα, έχουμε την ικανοποίηση να δηλώνουμε πως η κυβέρνηση πράττει αυτά που ο εσωκομματικός και συνεδριακός μας διάλογος έχει αναδείξει, γεγονός που δεν είναι πολύ συνηθισμένο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.

Το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι δυσκολίες είναι πρωτόγνωρες αλλά πάντα η Παράταξή μας ήταν για τα δύσκολα. Όμως οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και προσφέρουν τη δυνατότητα να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι. Υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον και παράλληλα εκφράζουμε το νέο και την πρόοδο που χρειάζεται η χώρα και όλο αυτό γίνεται σύμφωνα με την ιδεολογία μας! 

Κάποτε ο διαχωρισμός δεξιά, κέντρο ή αριστερά, ήταν πιο έντονος στην κοινωνία. Σήμερα οι εποχές είναι διαφορετικές. Οι πολίτες κρίνουν περισσότερο από το αποτέλεσμα και την ουσία και λιγότερο από την ιδεολογική ταυτότητα. Εντούτοις είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ήρθε το τέλος της πολιτικής ή το τέλος των ιδεολογιών. Τελικά όμως είναι η μοίρα των κομμάτων που ασκούν διακυβέρνηση, να κρίνονται στις εκλογές, όχι από τις ιδέες τους, αλλά από την αποτελεσματικότητά τους!

Για αυτό το λόγο, το 14ο Συνέδριο είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε για τα πεπραγμένα μας και όσα έχουμε πετύχει και παράλληλα, να θέσουμε ένα σύγχρονο διαχωρισμό. Την πρόοδο, που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, έναντι της οπισθοδρόμησης που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα είναι καθοριστική για το μέλλον. Τελικά την πρόοδο μπορεί να την φέρει μόνο η ισχυρή Νέα Δημοκρατία. Διότι πρόοδος είναι τα δημόσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, πρόοδος είναι η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, πρόοδος είναι η ενίσχυση της άμυνας της χώρας και το εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ. Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα συζητήσουμε στο συνέδριό μας και θα ετοιμαστούμε για τις προκλήσεις του μέλλοντος,  που έρχεται με ταχύτητα.

Παρόλα αυτά, στο Συνέδριο θα μας δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουμε και για τις νέες ιδέες. Η μάχη των ιδεών δεν αφορά μόνο την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου ή την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη των ιδεών αφορά κατεξοχήν το μέλλον. Την «αποκωδικοποίηση» των εξελίξεων και των προκλήσεων που ο νέος κόσμος θα δημιουργήσει. Με σύμμαχο την ιδεολογία μας, θα χτίσουμε τις νέες ιδέες και τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία θα δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Η δημιουργία αυτής της νεωτερικότητας είναι για το κόμμα μας σημαντική και τελικά είναι κρίσιμη και για την πατρίδα.

Υπό αυτή την έννοια, το 14ο Συνέδριο της ΝΔ αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Αφορά το παρόν, μα κυρίως αφορά το μέλλον.   

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νεα» στις 5 Μαΐου 2022.